Miniștrii transporturilor din statele riverane Dunării s-au reunit pentru prima dată, la Luxemburg, și au căzut de acord asupra declarației ce stabilește o serie de angajamente menite să împiedice repetarea blocajelor care au afectat traficul pe Dunăre în toamna trecută.
Declarația reafirmă obligațiile deja existente de a menține șenalul navigabil la standarde optime și prevede măsuri pentru a aborda probleme precum scăderea nivelului apei sau formarea gheții. Miniștrii de resort din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Moldova, România și Slovacia au semnat această declarație.
În septembrie și octombrie 2011, navigația pe Dunăre a suferit un blocaj complet din cauza debitului scăzut al Dunării de Jos timp de peste 38 de zile. Probleme similare au avut loc în noiembrie 2011 în sectorul maghiar, în cel sârbesc și în cel bulgar al Dunării. Pe lângă pierderile suportate de companiile de navigație,aceste blocaje subminează încrederea în navigația pe Dunăre ca mod de transport fiabil și rentabil, existând riscul ca în viitor transportul de mărfuri să se facă utilizând moduri de transport mai puțin ecologice.
Semnatarii Convenției de la Belgrad și cei care au ratificat Acordul european privind marile căi navigabile de importanță internațională (AGN) s-au angajat, printr-o declarație comună, să mențină condiții bune de navigare. Până anul viitor, aceștia stabili procedurile de coordonare naționale și transfrontaliere, care le vor permite să acționeze în circumstanțe excepționale și să restabilească condiții optime și sigure de navigare. De asemenea, semnatarii Convenției de la Belgrad vor asigura informarea continuă asupra situației privind șenalele navigabile, vor monitoriza punerea în aplicare și vor întocmi rapoarte periodice, organizând reuniuni o dată pe an sau cu o altă frecvență, în funcție de necesitatea luării de măsuri subsecvente.
Sursa: Reprezentanţa Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu