Reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene desfăşurată la 11 iunie în oraşul danez Horsens - la care România a fost reprezentată secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea – a avut pe ordinea de zi două subiecte importante: viitorul cadru financiar multianual a Uniunii Europene 2014-2020 şi pregătirea Consiliului European din 28-29 iunie 2012.
Cu această ocazie, demnitarul român a prezentat concluziile conferinţei „Provocări şi oportunităţi pentru viitorul buget al UE" organizate la 1 iunie ului 2012, la Bucureşti, din iniţiativa Guvernului Românei. Statele membre ale UE din grupul „Prietenii Coeziunii” au solicitat ca declaraţia comună pe care au semnat-o la Bucureşti să fie luată în considerare de către preşedinţia daneză a Consiliului UE.
Dezbaterile consacrate în precedentele două reuniuni ale CAG viitorului cadru financiar multianual au continuat la 11 iunie într-un nou format, cuprinzând şi reprezentanţi ai Parlamentului European (PE), întrucât această instituţie are rol de co-legislator în acest domeniu. De asemenea, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona, noul bugetul al UE trebuie să primească şi acordul PE pentru a fi aprobat.
Intervenţiile membrilor Parlamentului European s-au concentrat asupra rolului bugetului UE în promovarea investiţiilor strategice care pot să relanseze creşterea economiei. Statele membre şi-au reiterat poziţiile prezentate anterior, exprimându-se pozitiv asupra rezultatelor obţinute de către preşedinţia daneză a Consiliului UE prin formularea unor propuneri de compromis care se află mai aproape de anumite interese ale statelor membre. Cu toate acestea, au fost prezentate şi opinii conform cărora există încă destule elemente de dezacord, fiind necesare discuţii suplimentare pentru găsirea unor soluţii. Concret, s-au făcut referiri la volumul finanţărilor pentru anumite politici ale Uniunii, la elementele de flexibilitate din cadrul structurii bugetului şi la aplicarea unei limitări suplimentare pentru alocările statelor membre care ar urma să înregistreze o creştere faţă de actuala perioadă.
Reuniunea informală de la Horsens a inclus şi un schimb de opinii în pregătirea Consiliului European de vară, care se va axa pe propunerea de măsuri de stimulare a creşterii economice şi a sporirii numărului de locuri de muncă.
În acest context, secretarul de stat Răzvan Cotovelea a reafirmat poziţia ţării noastre referitoare la asigurarea unor alocări financiare adecvate pentru politica de coeziune şi pentru politica agricolă. Totodată, el a prezentat principalele propuneri pe care România le va susţine: extinderea regulii de dezangajare automată de la „n+2” la „n+3” ani pentru alocările anilor 2011-2013, precum şi flexibilizarea procedurilor de realocare între programele finanţate din fonduri europene şi utilizarea mai flexibilă a împrumuturilor de la Banca Europeană de Investiţii.
Sursa: Ministerul Afacerilor Europene
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu