marți, 12 iunie 2012

Eurodeputaţii critică Consiliul UE pentru deciziile recente privind guvernanţa spaţiului Schengen

Eurodeputaţii au criticat în termeni duri, marţi la Strasbourg, decizia de joi a Consiliului UE reunit la nivelul miniştrilor de interne ca Parlamentul European să aibă doar un rol consultativ în deciziile privind gestionarea spaţiului Schengen.

Statele membre ale spaţiului Schengen au mai convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilităţii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne în caz de presiune migratorie incontrolabilă asupra uneia din frontierele lor externe. Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale 'pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni' în cazul în care 'controlul asupra unei frontiere externe a spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale'.

În intervenţia sa din plenul PE, liderul grupului PPE, Joseph Daul, a spus că decizia miniştrilor de interne europeni a fost una total inacceptabilă pentru eurodeputaţi şi ea a atacat metoda comunitară. "Preşedinţia daneză a Consiliului UE în mod evident nu îi respectă suficient pe cei 500 de milioane de europeni pentru a le spune de ce i-a negat Parlamentului dreptul de a co-decide în privinţa unei chestiuni atât de importante precum libera circulaţie a persoanelor. De aceea cred că, din seara zilei de 7 iunie, preşedinţia daneză a Consiliului UE nu mai este un interlocutor credibil, din punctul meu de vedere. (...) Soluţia problemelor noastre nu este să ne închidem graniţele, ci suveranitatea împărţită, gestionarea comună în spiritul încrederii reciproce pentru ceea ce avem cel mai de preţ - libertatea. Preşedinţia daneză a Consiliului UE a rupt puntea încrederii cu acest Parlament, pentru că s-a îndepărtat de la principiul fundamental al metodei comunitare. Acest principiu garantează că în realitate statele cele mai mari nu îşi impun poziţia asupra celor mai mici şi că interesul general european prevalează faţă de interesele naţionale'', a afirmat Daul, adresându-se ministrului danez al justiţiei Morten Bodskov, ce reprezintă preşedinţia Consiliului UE.

Liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, a subliniat că Socialiştii şi Democraţii din PE se opun deciziei Consiliului UE de a acorda Parlamentului doar un rol consultativ în mecanismul de evaluare Schengen şi a apreciat că astfel s-a ''deschis o poartă către populism şi extremism'' în Europa.

Raportorul PE în dosarul Schengen, eurodeputatul portughez Carlos Coelho, i-a reproşat reprezentantului preşedinţiei Consiliului că mecanismul de evaluare Schengen adoptat de miniştrii de interne europeni nu este cel corect, întrucât el nu identifică problemele reale. ''Îi reproşez Consiliului UE că acţionează mai degrabă pe baza unei mentalităţi dinainte de Tratatul de la Lisabona, că mecanismul propus de noi a fost respins şi că încearcă să limiteze rolul Parlamentului'', a spus Coelho.

În numele Consiliului UE, ministrul danez al justiţiei Morten Bodskov a menţionat că decizia de joi la Luxemburg a fost singura care putea fi luată în Consiliu, neexistând unanimitate asupra vreunei alte propuneri. ''Cel mai important lucru este ca statele membre să îşi respecte angajamentele'', a explicat Bodskov.

Mecanismul de evaluare şi monitorizare a aplicării acquis-ului Schengen de către statele deja intrate în spaţiul unic european de liberă circulaţie a fost propus de Comisia Europeană în luna septembrie a anului trecut. În conformitate cu planul Consiliului, comisiile de evaluare vor fi co-prezidate de un oficial dintr-un stat membru şi un reprezentant al Comisiei Europene. În prezent, evaluările sunt un proces pur interguvernamental, sub forma aşa-numitelor ''peer reviews''. Propunerea CE din septembrie anul trecut prevede un rol mai important pentru executivul comunitar în monitorizarea aplicării acquis-ului Schengen.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: