marți, 26 iunie 2012

Raport special al Curţii de Conturi Europene: Sistemul de control privind producţia ecologică


Curtea de Conturi Europeană consideră că pentru a obține o asigurare suficientă ă sistemul de control privind producția ecologică funcționează în mod efficient și pentru a se păstra încrederea consumatorilor se impune remedierea deficiențelor evidențiate de auditul său.
Acest audit al performanţei efectuat de Curtea de Conturi Europeană s-a concentrat pe eficacitatea sistemului de supraveghere privind producţia ecologică şi pe modul în care diversele instituţii implicate (Comisia şi autorităţile competente, organismele de acreditare şi organismele de control din statele membre) şi-au îndeplinit responsabilităţile atât în ceea ce priveşte sistemul de control din cadrul UE, cât şi în ceea ce priveşte gestionarea regimurilor de import aflate în funcţiune în prezent.
În raportul său special (cu nr. 9/2012), Curtea de Conturi Europeană concluzionează că unele autorităţi competente din statele membre nu îşi îndeplinesc rolul de supraveghere a organismelor de control într-un mod suficient de adecvat. Prin urmare, anumite organisme de control nu îndeplinesc un număr de cerinţe prevăzute de legislaţia UE şi nu profită de oportunitățile existente în materie de implementare a anumitor bune practici.
Între 2001 şi data auditului Curţii, Comisia nu efectuase audituri ale sistemelor de control ale statelor membre. De asemenea, autorităţile competente din statele membre se confruntă cu dificultăţi în a asigura trasabilitatea produselor ecologice pe teritoriul lor, iar trasabilitatea este cu atât mai dificil de asigurat pentru produsele care sunt comercializate la nivel transfrontalier. În ceea ce priveşte produsele ecologice importate, s‑au constatat deficienţe şi la nivelul sistemului care reglementează diversele regimuri de import. Aceste constatări, precum şi alte concluzii sunt detaliate în raportul special.
Producţia ecologică este un sistem global de gestionare a exploataţiilor agricole şi de producţie a alimentelor având ca obiectiv agricultura durabilă, obţinerea de produse de înaltă calitate şi utilizarea unor procese care nu dăunează mediului, sănătăţii umane, a plantelor sau a animalelor şi nici bunăstării animalelor. Prin urmare, pentru ca un produs să poată fi clasificat drept ecologic, criteriul este ca acesta să fi fost obținut în conformitate cu acest sistem, caracteristicile produsului însuşi neconstituind, în sine, condiţia pentru această clasificare. Piaţa produselor ecologice s-a dezvoltat rapid, înregistrând rate anuale de creştere de peste 10 % în ultimii 20 de ani. Piaţa europeană a alimentelor ecologice se ridică la o valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro anual, ceea ce reprezintă, estimativ, o cotă de piaţă de 1,5 % din piaţa alimentară în ansamblul ei.
Sursa: Comisia Europeană

Niciun comentariu: