Curtea de Conturi Europeană consideră
că pentru a obține o asigurare suficientă ă sistemul de control privind
producția ecologică funcționează în mod efficient și pentru a se păstra
încrederea consumatorilor se impune remedierea deficiențelor evidențiate de
auditul său.
Acest audit al performanţei efectuat de Curtea de
Conturi Europeană s-a concentrat pe eficacitatea sistemului de supraveghere
privind producţia ecologică şi pe modul în care diversele instituţii implicate
(Comisia şi autorităţile competente, organismele de acreditare şi organismele
de control din statele membre) şi-au îndeplinit responsabilităţile atât în ceea
ce priveşte sistemul de control din cadrul UE, cât şi în ceea ce priveşte
gestionarea regimurilor de import aflate în funcţiune în prezent.
În raportul său special (cu nr. 9/2012), Curtea de
Conturi Europeană concluzionează că unele autorităţi competente din statele
membre nu îşi îndeplinesc rolul de supraveghere a organismelor de control
într-un mod suficient de adecvat. Prin urmare, anumite organisme de control nu
îndeplinesc un număr de cerinţe prevăzute de legislaţia UE şi nu profită de
oportunitățile existente în materie de implementare a anumitor bune practici.
Între 2001 şi data auditului Curţii, Comisia nu
efectuase audituri ale sistemelor de control ale statelor membre. De asemenea,
autorităţile competente din statele membre se confruntă cu dificultăţi în a
asigura trasabilitatea produselor ecologice pe teritoriul lor, iar
trasabilitatea este cu atât mai dificil de asigurat pentru produsele care sunt
comercializate la nivel transfrontalier. În ceea ce priveşte produsele
ecologice importate, s‑au constatat deficienţe şi la nivelul sistemului care
reglementează diversele regimuri de import. Aceste constatări, precum şi alte
concluzii sunt detaliate în raportul special.
Producţia ecologică este un sistem
global de gestionare a exploataţiilor agricole şi de producţie a alimentelor
având ca obiectiv agricultura durabilă, obţinerea de produse de înaltă calitate
şi utilizarea unor procese care nu dăunează mediului, sănătăţii umane, a
plantelor sau a animalelor şi nici bunăstării animalelor. Prin urmare, pentru
ca un produs să poată fi clasificat drept ecologic, criteriul este ca acesta să
fi fost obținut în conformitate cu acest sistem, caracteristicile produsului
însuşi neconstituind, în sine, condiţia pentru această clasificare. Piaţa produselor
ecologice s-a dezvoltat rapid, înregistrând rate anuale de creştere de peste
10 % în ultimii 20 de ani. Piaţa europeană a alimentelor
ecologice se ridică la o valoare de aproximativ 20 de miliarde
de euro anual, ceea ce reprezintă, estimativ, o cotă de piaţă de
1,5 % din piaţa alimentară în ansamblul ei.
Sursa: Comisia Europeană
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu