marți, 26 iunie 2012

Datoriile prea mari și sănătatea mintală: costul uman al crizei


Criza financiară, nesiguranța pe care o aduce aceasta și datoriile mari pot afecta sănătatea mintală. Mai multe probleme psihologice și sinuciderile au crescut în ultima vreme. Conform unor studii, o creștere de 1% a șomajului duce la creșterea cu 0,8% a ratei de sinucideri. Rețelele de siguranță ce oferă protecție nu trebuie desființate în mijlocul austerității, au spus deputaţii europeni și experții participanți la un seminar pe aceasta temă, pe 19 iunie.
„Sănătatea mintală merită o atenție specială în timp de austeritate. De exemplu în Grecia, rata sinuciderilor a crescut cu 40% în prima jumătate a anului 2011. Sănătatea mintală trebuie să aibă un rol important în programul UE pentru sănătate pe perioada 2014-2020“, a spus în cadrul seminarului Glenis Willmott (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit).
Conform lui David McDaid (cercetător la LSE), datoriile care nu pot fi plătite cresc riscul dezvoltării unei depresii. Dumnealui propune ca soluție mai multe investiții în serviciile sociale și ajutor financiar pentru cei care nu pot să își plătească datoriile.
Jose Luis Ayuso-Mateos (Profesor de Psihiatrie la Universitatea Autonomă din Madrid) a menționat factorii de risc pentru bolile mintale și sinucideri: condițiile economice, lipsa sprijinului social, cultura țării. Dumnealui a arătat că rata sinuciderilor nu crește când există rețele puternice de servicii sociale, chiar și pe timp de criză.
Roberto Bertollini (reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății pe lângă UE) a propus câteva măsuri pentru reducerea costului uman al crizei financiare: ocuparea forței de muncă și  programe de ajutor în cazul datoriilor, ameliorarea serviciilor de sănătate și consolidarea rețelelor familiale.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: