vineri, 15 iunie 2012

CE publică clarificări în ce priveşte drepturile persoanelor cu dizabilităţi în domeniul transportului aerian

Comisia Europeană (CE) a publicat un set de orientări pentru a clarifica drepturile persoanelor cu dizabilităţi atunci cânc acestea călătoresc cu avionul.

Orientările se referă la pasagerii din toate aeroporturile UE și la operațiunile transportatorilor UE peste tot în lume. Ele se referă și la transportatori din afara UE care operează zboruri în Europa sau cu plecare din Europa.

Principalele aspecte vizate sunt:

1. Prenotificarea. Orientările subliniază importanța prenotificării. Pentru ca prestatorii de servicii (aeroporturile sau companiile aeriene) să poată lua măsurile necesare în vederea acordării asistenței solicitate, este esențial ca persoanele cu dizabilităţi și cele cu mobilitate redusă să îi informeze în privința nevoilor lor cu cel puțin 48 de ore înainte de ora de decolare anunțată.

2. Refuzuri nejustificate. Pasagerii raportează probleme recurente datorate refuzurilor și cerinţelor inconsecvente în ce priveşte nevoia de certificate medicale sau de însoţitori pentru acest tip de pasageri.

  • Certificatele medicale. Conform clarificărilor conținute în orientări, ca regulă, nu trebuie solicitate certificate medicale pentru persoanele cu o condiție stabilă – de exemplu, persoanele nevăzătoare sau persoanele aflate în scaun cu rotile.
  • Persoanele însoțitoare. Astfel cum se specifică în orientări, dacă o persoană este independentă, regula este că nu trebuie să i se impună să fie însoțită, cu excepția cazului în care există anumite cerințe de siguranță care trebuie aduse la cunoștința persoanei în cauză.

3. Probleme cu echipamentul medical și de mobilitate

  • Echipamentul de mobilitate. Orientările subliniază că pasagerii cu dizabilităţi și cei cu mobilitate redusă au dreptul la transportul gratuit a două elemente de echipament de mobilitate. Un pasager care folosește un scaun cu rotile electric este obligat să anunțe transportatorul cu cel puțin 48 de ore înainte. După cum se subliniază, de asemenea, în orientări, câinii-ghizi și câinii însoțitori recunoscuți pot călători în cabină numai dacă acest lucru a fost notificat în prealabil în mod corespunzător. Ca în cazul tuturor pasagerilor, echipamentul sportiv care nu reprezintă echipament de mobilitate intră sub incidența regulilor generale referitoare la bagaje pe care le au companiile aeriene.
  • Oxigenul la bord. Pasagerii care au nevoie de oxigen suplimentar în cursul călătoriei trebuie să anunțe acest lucru în prealabil. Conform clarificărilor din orientări, compania aeriană este cea care trebuie să stabilească dacă pasagerii pot să aducă propriul rezervor de oxigen, iar o companie aeriană nu este obligată să pună la dispoziție oxigen suplimentar. Aceste informații trebuie însă să fie comunicate în mod clar de către compania aeriană.

Aceste orientări vor ajuta persoanele cu dizabilităţi și pe cele cu mobilitate redusă să călătorească mai ușor pe calea aerului, sprijinind astfel transportatorii aerieni și aeroporturile să amelioreze aplicarea regulamentului. Ele vor sprijini totodată autoritățile naționale la punerea în aplicare a regulamentului. Orientările vor aduce o adevărată valoare adăugată în ce priveşte creşterea participării la călătorii a persoanelor cu dizabilităţi și cu mobilitate redusă, creştere așteptată cu ocazia Jocurilor Paralimpice.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: