marți, 7 februarie 2012

Uniunea inovării: România, în coada clasamentului

Aproape toate statele membre și-au ameliorat performanțele în domeniul inovării, potrivit tabloului de bord al Uniunii inovării, însă România, Lituania, Bulgaria și Letonia sunt mult sub media pentru UE-27.

Potrivit tabloului de bord al Uniunii inovării ediția 2011, patru grupe de țări: lideri în domeniul inovării (Suedia, Danemarca, Germania și Finlanda), țări aflate la nivelul imediat următor (Belgia, Regatul Unit, Țările de Jos, Austria, Luxembourg, Irlanda, Franța, Slovenia, Cipru și Estonia, care au performanțe apropiate de media pentru UE-27), inovatori moderați (Italia, Portugalia, Republica Cehă, Spania, Ungaria, Grecia, Malta, Slovacia și Polonia, care au performanțe sub media pentru UE­27) și inovatori modești (România, Lituania, Bulgaria și Letonia sunt mult sub media pentru UE-27).

Țările din vârful clasamentului pentru indicatorul compus în materie de inovare au în comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor naționale de cercetare și inovare, un rol cheie avându-l activitatea întreprinderilor și colaborarea dintre sectorul public și cel privat. Deși nu există o singură cale de a realiza performanțe de vârf în materie de inovare, este clar că toți liderii în materie de inovare, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania, se caracterizează prin cheltuieli mari în domeniul C&D, inclusiv ale întreprinderilor.

Majoritatea liderilor în materie de inovare au, de asemenea, performanțe foarte bune în privința altor indicatori de inovare asociați activităților întreprinderilor. Cea mai inovatoare țară din UE, Suedia, domină clasamentul în trei dintre cele 8 dimensiuni ale inovării: resurse umane, finanțare și asistență și investițiile întreprinderilor, în timp ce atât Germania, cât și Danemarca, au cele mai bune performanțe în privința a două dimensiuni ale inovării (colaborări și antreprenoriat și capital intelectual vs inovatori și efecte economice). Toții inovatorii de vârf au performanțe bune și în comercializarea cunoștințelor lor tehnologice.

Ca și anul trecut, cel mai mare decalaj apare în „activitățile întreprinderilor”, categorie în care UE-27 este în urmă în ceea ce privește cheltuielile întreprinderilor în domeniul C&D, publicațiile în comun ale sectorului public și privat și, în raport cu SUA, în ceea ce privește sistemele de cercetare excelente și atractive. Existența unor condiții generale mai bune pentru inovare nu va fi suficientă dacă UE nu poate atrage o proporție mai mare de cercetători de vârf, precum și pe cei mai talentați cercetători tineri din lume.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: