miercuri, 8 februarie 2012

CE: Promovarea proiectelor care aduc beneficii societății în general: statutul fundației europene

Comisia Europeană (CE) a prezentat o propunere privind un statut al fundației europene, care ar urma să fie aceeași în toate statele membre și ar coexista cu fundațiile naționale, iar obținerea statutului de fundație europeană ar avea un caracter pe deplin voluntar.

Propunerea are ca scop crearea unei forme juridice europene unice - „fundația europeană” (FE) – care, în esență, ar urma să fie aceeași în toate statele membre și ar coexista cu fundațiile naționale.

„Trebuie să sprijinim și să încurajăm munca prețioasă realizată de fundații în interesul cetățenilor europeni. În special, trebuie să eliminăm obstacolele care le împiedică să-și desfășoare activitatea la nivel transfrontalier în domenii precum cercetarea, sănătatea sau cultura. Introducerea unui statut european va reduce costurile și gradul de incertitudine și, în plus, va permite fundațiilor să beneficieze de mai multă vizibilitate pentru promovarea activităților lor și pentru atragerea mai multor fonduri, grație unei etichete europene”, a declarat comisarul responsabil cu piața internă, Michel Barnier.

Statutul se concentrează asupra fundațiilor de interes public, care reprezintă majoritatea în acest sector, fiind prezente și recunoscute în toate statele membre. Statutul prevede principalele cerințe privind fundația europeană. De exemplu, fiecare FE ar trebui să demonstreze că urmărește interesul public, că are o dimensiune transfrontalieră și că posedă un patrimoniu inițial minim în valoare de 25 000 euro.

Cum pot fi constituite fundațiile europene: Fundația europeană poate fi constituită pornind de la zero, prin convertirea unei fundații naționale în fundație europeană sau prin fuzionarea unor fundații naționale. FE dobândește personalitate juridică la data înregistrării într-un stat membru.

Avantajele fundației europene:

Reducerea costurilor și a gradului de incertitudine: Fundațiile europene vor avea personalitate și capacitate juridică în toate statele membre. Noul statut le va permite să realizeze activități și să canalizeze fonduri pe teritoriul UE într-un mod mai simplu și mai puțin costisitor, în temeiul unor norme similare, aplicabile în întreaga UE.

Eticheta europeană: Statutul le-ar oferi FE o etichetă și o imagine europene, datorită cărora ele ar deveni recunoscute și fiabile și, prin urmare, ar încuraja atât activitățile transfrontaliere ale fundațiilor, cât și donațiile transfrontaliere.

Regimul fiscal: Fundațiile europene vor beneficia de același regim fiscal ca și fundațiile naționale. Donatorii care sprijină fundațiile europene se vor bucura de aceleași avantaje fiscale ca și cei care fac donații fundațiilor stabilite în propriul lor stat membru.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: