miercuri, 8 februarie 2012

Eurodeputatul Cristian Preda: 72% din energia Islandei provine din resurse regenerabile

Comisia pentru afaceri externe a adoptat luni o propunere de rezoluție a eurodeputatului democrat-liberal român Cristian Preda, care evaluează progresul Islandei către aderarea la UE.

Potrivit sursei menționate, aproximativ 72% din energia Islandei provine din resurse regenerabile, în timp ce 87% din case sunt încălzite cu energie geotermală. Universitățile Islandei organizează studii în domeniile energiei curate și regenerabile. Expertiza islandezilor ar putea fi de mare folos UE.

Islanda ar putea însemna pentru UE o rută mai rapidă către petrolul arctic și expertiză în domeniu. În 1998 a fost înființat în Akureyri Institutul Arctic Stefansson care găzduiește oameni de știință cu un profil de cercetare interdisciplinar.

Islanda nu are armată, deși este unul din membrii fondatori ai NATO. Are o gardă de coastă, poliție și un sistem de apărare aeriană și trimite trupe de menținere a păcii în operațiuni NATO.

Islanda s-a numărat mereu printre primele țări ce au recunoscut state noi. A fost prima țară care a recunoscut independența Lituaniei, Letoniei și Estoniei față de URSS la începutul anilor '90. În 2006, a fost prima care a recunoscut independența Muntenegrului, iar anul trecut a recunoscut Palestina ca stat independent și suveran.

Islanda este a doua insulă ca mărime din Europa, după Marea Britanie, situându-se pe locul 18 pe plan mondial.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: