miercuri, 8 februarie 2012

Mark Gray: CE subliniază din nou că MCV şi Schengen sunt dosare total separate

Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) şi aderarea la spaţiul Schengen sunt chestiuni care trebuie tratate total separat, aşa cum au subliniat în mod repetat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cât şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a declarat miercuri, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, care a prezentat, într-o conferinţă de presă, rapoartele intermediare ale CE privind reforma justiţiei în România şi Bulgaria.

''Evaluarea privind aderarea la spaţiul Schengen trebuie să fie corectă şi obiectivă, acesta este punctul nostru de vedere, afirmat constant. Noi considerăm că cele două ţări au îndeplinit condiţiile necesare pentru aderare şi trebuie primite cât mai curând în Schengen'', a mai spus Gray.

La rândul său, Michele Cercone, purtător de cuvânt al comisarului european Cecilia Malmstrom, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în termeni tehnici nu există nicio legătură între MCV şi dosarul extinderii Schengen, deşi în prezent este cunoscut faptul că există un blocaj la nivel politic (opoziţia Olandei faţă de aderarea României la Schengen - n.red.).

Raportul CE, al 10-lea din cadrul MCV, dacă se iau în calcul şi rapoartele anuale elaborate de obicei la finalul lunii iulie, şi al cincilea raport de etapă, are şapte pagini şi cuprinde exclusiv aspecte tehnice privind realizările înregistrate de ţara noastră pentru a da curs recomandărilor raportului Comisiei Europene din vara anului trecut.

În vara acestui an, Comisia va face o evaluare cuprinzătoare privind progresele României în cadrul MCV, la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Mark Gray a menţionat, legat de acest aspect, că în prezent nu se poate anticipa care va fi decizia executivului în vara acestui an privind eventuala renunţare la MCV pentru România şi Bulgaria.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare cuprinde patru condiţionalităţi (benchmarks) în cazul României - existenţa unui sistem judecătoresc funcţional, o agenţie de integritate eficientă, combaterea corupţiei la nivel înalt, lupta contra corupţiei la nivel local - şi şase în cazul Bulgariei, unde una dintre condiţionalităţi vizează şi combaterea eficientă a criminalităţii organizate.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: