joi, 2 februarie 2012

Dacian Cioloș: Administrația este prima interfață cu instituțiile europene

Calitatea prezenței României în Uniunea Europeană este dată, în mare parte, și de calitatea prezenței administrației românești în relația cu administrația europeană, deorece administrația este prima interfață cu instituțiile europene, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, în cadrul conferinței "Romania in UE. Cinci ani de la aderare" .

Potrivit comisarului european, de resursele pe care administrația românească reușește să le atragă, de expertiza lor, de capacitatea lor de a-și convinge partenerii europeni, depinde într-o mare măsură capacitatea României de a-și împlini rolul de stat mare în Uniunea Europeană.

“Cel mai mare risc de excludere în construcția europeană vine mai degrabă din auto-excludere, din șovăiri politice, din dezinteres. Resurse intelectuale și de expertiză există în România, și la românii din afara României, fără nicio îndoială. Ce este important, este ca ele să fie angrenate într-un sistem integrat de expertiză și interes național, care să meargă dincolo de interese de moment, partinice sau partizane. Atunci vom putea și noi să facem ca valoarea României, ca națiune și stat membru al Uniunii Europene, să fie mai mare decât suma valorilor reprezentanților ei", a spus Dacian Cioloș.

“Când a devenit stat membru al Uniunii Europene, România nu s-a alăturat unei croaziere all-inclusive sau unui club de lux - aşa cum s-a spus despre UE mulţi ani, ci unei expediţii care încă mai are de înfruntat multe obstacole, o expediţie ai cărei membri se călesc împreună”, a declarat comisarul european Dacian Cioloș.

Potrivit acestuia, în aceste vremuri de turbulenţe financiare, Uniunea Europeană demonstrează că poate veni în ajutorul statelor membre confruntate cu dificultăţi, că poate propune soluţii de modernizare şi restructurare pentru economiile vulnerabile.

“Dar, ca să continue să fie un bloc economic solid, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate, de o capacitate mai rapidă de reacţie şi de decizie. Numai astfel Uniunea Europeană va fi parte din soluţia pentru criza economică ce ameninţă Europa”, a adăugat comisarul european Dacian Cioloș.

Niciun comentariu: