vineri, 17 februarie 2012

CE este pe cale să blocheze 3,7 miliarde de euro destinate României

Comisia Europeană (CE) este pe cale să blocheze 3,7 miliarde de euro destinate României pentru pregătire profesională, întrucât legislaţia incompatibilităţilor are carenţe majore.

Comisia Europeană verifică mai multe deficienţe în sistemul de management şi control al unuia dintre cele mai importante programe operaţionale, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Deficienţele au fost descoperite în urma unui audit intern, au confirmat, pentru „Adevărul Europa", surse din cadrul Directoratului General pentru Muncă, aflat în subordinea comisarului pentru muncă, Laszlo Andor, care gestionează Fondul Social European (FSE).

România beneficiază de fondurile FSE prin două programe operaţionale POSDRU şi prin cel pentru administraţie publică. POSDRU finanţează în special dezvoltarea resurselor umane şi este unul dintre programele cu impact extrem de mare pentru generarea de locuri de muncă.

Alocările în cadrul acestui program fac şi obiectul unei investigaţii a OLAF, care verifică acuzaţiile de fraudă împotriva intereselor financiare ale UE după ce soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş a obţinut o finanţare de jumătate de milion de euro din fonduri europene prin FSE.

Experţii CE au mai precizat că în acest moment se fac verificări şi că încă nu este în derulare o procedură de întrerupere ori suspendare a plăţilor pe POSDRU România, dar, dacă „vor fi îndeplinite condiţiile pentru o astfel de măsură, nu vom ezita să o declanşăm".

Știre preluată de la: Adevărul

Niciun comentariu: