miercuri, 1 februarie 2012

PE: Măsuri severe împotriva dopajului sportiv și violenței pe stadioane

Uniunea Europeană (UE) ar trebui să inițieze măsuri împotriva dopajului sportiv, aranjării meciurilor și violenței de pe stadioane, spune eurodeputatul spaniol Santiago Fisas Ayxela, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), într-un raport ce va fi dezbătut și votat în plen săptămâna aceasta.

Tratatul de la Lisabona introduce competența UE în sport. Raportul lui Fisas Ayxela este primul care abordează acest subiect în Parlamentul European. Printre altele, textul cere măsuri împotriva violenței din sport și sprijinirea participării masive a cetățenilor în activitățile sportive.

Propunerea de raport cere incriminarea dopajului sportiv, a pariurilor ilegale și a spălării de bani în sporturile profesionale. Acesta mai cere combaterea violenței de pe stadioane și crearea unei baze de date cu numele persoanelor cărora li se interzice intrarea pe stadioane, pentru ca statele membre să poată schimba mai ușor informații despre huligani.

Fisas Ayxela mai spune în raport că veniturile provenite din drepturile audiovizuale trebuie distribuite echitabil între sportul de elită și cel cu participare în masă. Operatorii pariurilor ar trebui să participe la finanțarea sportului în masă. „Distribuția trebuie realizată de statele membre, cu o atenție deosebită pentru operatorii privați“, a spus raportorul.

Conform raportului parlamentar, Uniunea Europeană ar trebui să organizeze în fiecare an o Zi europeană a sportului și să desemneze anual o Capitală europeană a sportului. Ar trebui inițiat și un program european de mobilitate pentru atleții tineri, spune raportorul Fisas Ayxela.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: