miercuri, 22 februarie 2012

Herman Van Rompuy va obţine aproape sigur un nou mandat de preşedinte al UE

Preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, este aproape sigur că mandatul său va fi prelungit cu încă doi ani şi jumătate săptămâna viitoare, în cadrul unui summit al liderilor europeni, conform unor surse diplomatice citate de AFP.

"El face obiectul unui consens. Nimeni nu a exprimat un aviz contrar", a precizat marţi o sursă diplomatică. "Niciun alt candidat nu a fost semnalat", a afirmat o a doua sursă.

Decizia ar urma să fie luată la 1 martie, în prima zi a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană la Bruxelles, în cadrul unui dineu de lucru. Helle Thorning-Schmidt, premierul Danemarcei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, este pe punctul de a finaliza consultările pe acest subiect între cele 27 de state membre.

În vârstă de 64 de ani, Herman Van Rompuy este primul preşedinte al Consiliului European, titulatura sa exactă. El a fost numit la sfârşitul lui 2009, când funcţia a fost creată prin Tratatul de la Lisabona, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Una din sarcinile sale principale este de a conduce summiturile liderilor europeni. Mandatul său se va încheia la sfârşitul lunii mai.

Fost premier creştin-democrat flamand al Belgiei, Van Rompuy a primit recent prerogative sporite. El prezidează de asemenea şi summiturilor şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor din zona euro.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: