joi, 16 februarie 2012

Forumul urban: comisarul Hahn cheamă orașele să facă mai mult pentru creștere și locuri de muncă

Comisia Europeană (CE) va oferi orașelor, la primul forum urban, ce va avea loc la Bruxelles în data de 16 februarie, posibilitatea de a se exprima cu privire la noile propuneri de politică urbană, prezentate în octombrie anul trecut.

Aceste propuneri cuprind planuri ambițioase de alocare de fonduri pentru orașe şi dezvoltarea unor noi abordări mai coerente privind comasarea acțiunilor în anumite sectoare, precum cel al transportului și mediului, și încurajarea inovării chiar în cadrul orașelor înseși.

Primari și reprezentanți ai orașelor și instituțiilor UE vor discuta despre modul de a îndeplini obiectivele Strategiei Europa 2020 printr-o abordare mai dinamică a dezvoltării zonelor urbane.

Fondurile structurale ale UE reprezintă, în prezent, unul dintre cele mai importante instrumente pe care le pot utiliza statele membre pentru a stimula creșterea economică, iar orașele ar trebui să constituie un obiectiv major pentru acestea, dat fiind rolul lor particular în cadrul economiilior europene. Investițiile eficiente în orașele noastre – care reprezintă aproape 70% din populația UE – sunt esențiale în condiţiile în care criza economică a adus rata șomajului în rândul tinerilor la un nivel inacceptabil de ridicat, de 22%.

Propunerile legate de politica de coeziune pentru perioada 2014-2020 ale Comisiei sunt menite să sprijine coordonarea strategică a politicilor urbane pentru îmbunătățirea dezvoltării urbane durabile și pentru consolidarea rolului orașelor în politica principală a UE în materie de investiții. Crearea unei „Platforme de dezvoltare urbană” va promova consolidarea capacității și schimbul de experiență urbană la nivelul UE.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: