marți, 7 februarie 2012

CE: Un satelit din constelaţia Galileo va purta numele Irina

Un satelit din constelația Galileo va purta numele Irina, ca urmare a faptului că Irina Măgureanu a fost desemnată, de către Comisia Europeană (CE), câștigătoare a concursului de desene Galileo în România.

Câştigătorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea un satelit ce-i va purta prenumele şi va fi lansat în spaţiu. Astfel, un satelit purtând numele de Irina va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo.

Irina a fost aleasă câştigătoare în România, dintre peste 220 de participanţi, de către un juriu naţional format din astronomi şi alte personalităţi, printre care: Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei); Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”) şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română).

Desenul a fost realizat pe tabletă grafică, pe cerul înstelat fiind adăugate pe rând Pământul, sateliţii şi norul de gaze în care stă scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte şi constelaţiile.

Concursul de desene a fost organizat de către Comisia Europeană şi a fost deschis participării tuturor copiilor cu vârsta între 9 – 11 ani care trăiesc în ţările UE27. În fiecare dintre aceste ţări a fost ales un câştigător naţional.

Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de artă pe tema: “Spaţiu şi Aeronautică”. Copiii au fost invitaţi să îşi dea frâu liber imaginaţiei şi să folosească orice instrumente de desen sau pictură, precum şi orice alte materiale colorate sau tehnici doresc. Lucrările au fost apoi scanate sau fotografiate şi încărcate pe website-ul competiţiei.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: