marți, 14 februarie 2012

Românii fac pantofi și sandale cu fonduri europene nerambursabile

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a acordat 140.000 de euro unei societăți bihorene pentru dotarea cu echipamente și tehnologii a unei fabrici de încălțăminte.

Proiectul de investiții pentru care a beneficiat de fondurile nerambursabile a fost finanțat prin Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Beneficiarul a semnat contractul de finanțare cu Agenția în luna mai a anului 2010, și l-a finalizat în prima jumătate a anului 2011. Valoarea totală a proiectului a fost de 237.838 de euro.

Prin această investiție, beneficiarul a înlocuit utilajele vechi, închiriate, cu alte 52 de utilaje noi, performante, atât pentru creșterea calității, dar și a cantității produselor obținute. În acest sens, investitorul a achiziționat cu banii primiți, echipamente precum: mașini de croit și alimentator automat pentru acestea, mașini de cusut sau de aplicat bombeu, de capsat, de egalizat și subțiat, de numerotat și ștampilat. Alte utilaje cumpărate pentru fabricarea încălțămintei sunt cele pentru netezit materialul și cusăturile sau pentru termolipit.

”Banii primiți de la Agenție ne-au ajutat foarte mult să ridicăm standardele de calitate ale produselor noastre, astfel încât acestea să răspundă celor mai exigente cerințe ale clienților noștri de pe piața externă. De asemenea, prin creșterea productivității am și putut onora astfel comenzile acestora”, susține Florentina Toia, reprezentatul legal al societății.

În primul an după implementarea investiției, capacitatea de producție a crescut de la aproximativ 30, la 200 de fețe de încălțăminte pe zi, aceasta urmând să ajungă, prin proiectul realizat cu fonduri europene nerambursabile, la 500 de fețe de încălțăminte pe zi în anii patru și cinci. Nu a fost ignorat nici impactul din punct de vedere social, fiind create aproximativ 100 de noi locuri de muncă, menținându-se și cele 6 deja existente.

Încălțămintea rezultată este destinată atât femeilor sau bărbaților cât și copiilor, modelele fiind diferite în funcție de sezon. Produsele finale sunt fie pantofi, fie sandale pentru adulți și copii.

Materiile prime din care este confecționată încălțămintea sunt: piele de porc sau capră, căptușeli de piele sau de material textil, întăritor de plastic sau textil pentru călcâi sau bombeu, șireturi, catarame etc.

Sursa: APDRP

Niciun comentariu: