miercuri, 1 februarie 2012

Contribuiţi la elaborarea legislaţiei UE, de la 1 aprilie 2012!

Iniţiativa cetăţenească europeană este un proiect al Comisiei Europene (CE) care va permite oricărui cetăţean, începând cu 1 aprilie 2012, să se implice direct în definirea politicilor europene şi să ceară Comisiei să propună noi acte legislative în anumite domenii.

Iniţiativele pot face referire la toate domeniile politice în care Comisia are dreptul de a propune măsuri legislative, ca de exemplu, mediu, agricultură, transporturi sau sănătate publică.

O inţiativă poate fi lansată de un comitet de organizare, format din cel puţin 7 cetăţeni care trăiesc în cel puţin 7 state membre diferite. Acest comitet trebuie să solicite înregistrarea iniţiativei pe noul site înainte de a colecta declaraţii de susţinere din partea altor cetăţeni.

Comisia dispune de 2 luni pentru a examina dacă iniţiativa propusă respectă normele – de exemplu, va trebui să se asigure că aceasta „nu contravine în mod vădit” valorilor promovate de UE.

În cazul în care cererea de înregistrare este confirmată, organizatorii au la dispoziţie 1 an pentru a strânge semnături de la 1 milion de cetăţeni provenind din cel puţin 7 ţări ale UE (incluzând un număr minim din fiecare ţară).

Organizatorii pot colecta declaraţii de susţinere pe hârtie sau pe cale electronică. Sistemul online folosit de aceştia trebuie să fie certificat. Comisia a creat programe informatice gratuite pentru a-i ajuta pe organizatori să colecteze declaraţii de susţinere prin intermediul internetului. Odată colectate, declaraţiile trebuie să fie certificate de către ţările din care au fost culese şi transmise Comisiei.

Comisia dispune apoi de 3 luni pentru a examina iniţiativa. Ea poate decide să propună noi dispoziţii legislative, să lanseze un studiu sau să opteze pentru alte măsuri – oricare ar fi decizia luată, aceasta trebuie explicată în mod public.

Orice propunere legislativă va fi înaintată guvernelor UE (reunite în cadrul Consiliul Uniunii Europene) şi, în majoritatea cazurilor, Parlamentului European. Dacă este adoptată, propunerea devine act legislativ al UE.

Sursa: Comisia Europeană

Niciun comentariu: