marți, 7 februarie 2012

PE dorește să țină banii dictatorilor departe de UE

Parlamentul European (PE) a cerut, săptămâna trecută, o mai bună gestionare a măsurilor restrictive pe teritoriul Uniunii Europene (UE), în contextual în care dictatorii își pot depozita banii în bănci UE, lucru ce subminează credibilitatea și politica externă a Uniunii.

Conform deputaţilor europeni, UE reprezintă pentru mulți lideri autoritari o sursă de atracție în ceea ce privește investițiile, serviciile de sănătate și serviciile bancare. Sunt liberi să călătorească și să-și cheltuiască banii câștigați dubios.
Parlamentul European cere Consiliului să elaboreze criterii clare privind momentul în care trebuie aplicate sancțiunile și să se asigure că procedurile și hotărârile Curții Penale Internaționale sunt luate în considerare în mod corespunzător în politica de sancțiuni a UE.

Conform eurodeputaților, sancțiunile ar trebui să influențeze doar elitele represive, reducând la minimum impactul negativ asupra populației civile.

Deputaţii europeni cer să nu existe standarde duble atunci când se decide asupra măsurilor restrictive, iar liderilor supuși sancțiunilor să li se interzică în mod strict să dețină active și proprietăți pe teritoriul UE. Conform Parlamentului European, persoanele fizice sau juridice din Europa care au ajutat liderii supuși sancțiunilor trebuie urmărite penal, iar activele blocate și confiscate trebuie repatriate în țările respective, în folosul populației.

Recomandarea Parlamentului cere statelor UE să interzică școlilor și universităților, asociațiilor sportive și organizațiilor caritative să accepte finanțare, subvenții sau donații din partea liderilor supuși sancțiunilor și să aplice cu strictețe interdicțiile de călătorie adoptate împotriva persoanelor supuse sancțiunilor în ceea ce privește deplasările pe teritoriul UE în alte scopuri decât cele umanitare.

Activele dictatorilor:

-se estimează că în ultimii 20 de ani, 150 de miliarde de dolari au părăsit țări din Africa de Nord pentru a ajunge în bănci europene

-Egipt: averea lui Hosni Mubarak și a familiei sale se estimează la 50-70 de miliarde de dolari, fiind investită în majoritate în UE și SUA

- directorul Școlii economice din Londra a demisionat datorită faptului că a pregătit funcționari libieni în schimbul a 2,2 milioane de lire sterline

- activele fostului regim Gaddafi se estimează la câteva miliarde, majoritatea investite în Regatul Unit

- Kim Il Jong a depus aproape 4 miliarde de dolari în bănci europene

- președintele sudanez, Omar al-Bashir, este bănuit că a deturnat aproximativ 9 miliarde de dolari din venitul pe petrol al țării sale, depunând o mare parte din bani în bănci britanice.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: