miercuri, 8 februarie 2012

Fonduri europene insuficiente pentru dezafectarea unor centrale nucleare de tip sovietic

Bulgaria, Lituania şi Slovacia au închis opt reactoare de tip sovietic, potrivit negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, însă finalizarea procesului de dezafectare trebuie să facă față unui deficit de finanțare substanțial, de circa 2,5 miliarde de euro, potrivit Curții de Conturi Europene.

Prin urmare, Curtea recomandă Comisiei să procedeze la o evaluare în detaliu a necesităţilor, care să indice progresele realizate de programe şi activităţile care mai trebuie realizate şi care să conţină un plan global de finanţare în care să fie identificate sursele de finanţare.

În scopul creşterii securităţii nucleare, Bulgaria, Lituania şi Slovacia s-au angajat, în contextul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, să procedeze la închiderea anticipată şi la dezafectarea ulterioară a opt reactoare nucleare pentru care nu mai este posibilă modernizarea.

Recunoscând că astfel de angajamente reprezintă o obligaţie excepţional de împovărătoare din punct de vedere social, economic şi financiar pentru aceste trei ţări, Uniunea Europeană a acordat asistenţă financiară programelor de dezafectare ale acestora (2 850 de milioane de euro, per ansamblu, pentru perioada 1999‑2013).

Înainte de a efectua alte cheltuieli, Comisia ar trebui să analizeze resursele disponibile şi beneficiile pe care le preconizează. Un astfel de demers ar trebui să conducă, la rândul său, la adaptarea obiectivelor în funcţie de resurse şi la stabilirea unor indicatori de performanţă care să poată fi ulterior monitorizaţi şi cu privire la care să se poată raporta, în funcţie de necesităţi.

Asistenţa financiară care se va acorda eventual după 2013 ar trebui să se fundamenteze pe o evaluare a valorii adăugate pe care o poate aduce un astfel de sprijin din partea Uniunii Europene; în această evaluare ar trebui să fie identificate activităţile specifice care ar urma să primească finanţare, ţinând seama şi de alte instrumente de finanţare, precum fondurile structurale.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: