miercuri, 29 februarie 2012

Leonard Orban: În interpretarea noastră, sunt probleme serioase în privinţa respectării drepturilor minorităţilor naţionale în Serbia

România consideră că în Serbia sunt probleme serioase în privinţa respectării drepturilor minorităţilor naţionale, în condiţiile în care aceasta ţine de criteriul politic în începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Interpretarea noastră este foarte clară: că sunt probleme serioase în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în Serbia", a afirmat Orban, răspunzând întrebării unui jurnalist.

În context, el a subliniat că şi la aderarea României şi a celorlalte state la UE s-a cerut respectarea criteriului politic înainte de începerea negocierilor.

"Criteriul politic înseamnă şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din ţările respective. (...) România cere o chestiune extrem de importantă, este vorba de respectarea criteriului politic de către Serbia, mai precis de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale", a precizat ministrul.

El a subliniat că marţi, la Consiliul Afaceri Generale, România nu a blocat obţinerea de către Serbia a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, ci "s-a dorit ca discuţia să fie ridicată la nivelul Consiliului European", care se reuneşte pe 1 martie.

Referitor la comentariile negative formulate de unii dintre miniştrii de Externe din Uniunea Europeană faţă de decizia României, Leonard Orban a considerat că este vorba mai degrabă de reacţii "la cald".

"În discuţii de genul ăsta, în negocieri de genul ăsta, reacţiile sunt la cald", a spus ministrul român al Afacerilor Europene.

Leonard Orban a participat miercuri la o conferinţă pe teme legate de Fondul Social European.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: