marți, 14 februarie 2012

Preşedintele Barroso participă la sesiunea plenară a Comitetului Regiunilor

Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, va participa la următoarea sesiune plenară a Comitetului Regiunilor (CoR), care se va desfăşura în clădirea Parlamentului European în perioada 15 - 16 februarie și va dezbate cu membrii instituţiei în cauză implicaţiile regionale ale noului tratat privind disciplina financiară şi rolul autorităţilor locale şi regionale în punerea în aplicare a unor noi măsuri pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.

Dezbaterea şi adoptarea unei rezoluţii specifice a CoR va oferi ocazia de a clarifica aceste aspecte şi de a înţelege mai bine implicaţiile noilor norme aplicabile investiţiilor naţionale şi regionale.

Participarea preşedintelui CE va furniza şi ocazia pentru a semna acordul de cooperare reînnoit cu Comisia Europeană, care consolidează rolul CoR, în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Înainte de dezbaterea cu preşedintele Barroso, programată la 16 februarie, discuţiile asupra noilor probleme financiare apărute în UE vor începe, în prima zi a sesiunii plenare, cu adoptarea avizului privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, elaborat de dl Ralf Christoffers (DE-PSE), ministrul afacerilor economice şi europene al landului Brandenburg.

Reforma politicii comune în domeniul pescuitului, parteneriatele regionale transfrontaliere, guvernanţa pe mai multe niveluri şi premiul pentru „Cea mai întreprinzătoare regiune europeană”, ediţia 2013, sunt alte puncte importante de pe ordinea de zi.

Comitetul Regiunilor este organismul UE ce reuneşte reprezentanţii autorităţilor locale şi regionale. Misiunea celor 344 de membri din cele 27 de state membre ale UE este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile de politică care privesc regiunile şi oraşele. Comitetul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: