joi, 9 februarie 2012

Obiectivele europene ale Cabinetului Ungureanu

Programul de guvernare al guvernului propus de premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu vrea să rezolve restanţele României în relaţia cu Uniunea Europeană, fie că e vorba de problemele legate de aderarea la spaţiul Schengen, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei sau de absorbţia deficitară a fondurilor europene.

Una dintre priorităţi o va constitui semnarea şi ratificarea Tratatului pentru stabilitate, coordonare şi guvernanţă în Uniunea economică şi monetară. Noul cabinet îşi propune ca încă din acest an, pe fondul riscurilor generate de criza economică şi financiară, să aducă deficitul bugetar al României sub trei procente din PIB, în acord cu „regula de aur” a noului Pact Fiscal european. Noul program de guvernare prevede, de asemenea, continuarea reformelor fiscale şi economice cerute de Uniunea Europeană şi ceilalţi finanţatori internaţionali - FMI şi Banca Mondială.

Un al obiectiv important: creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene cu 20 de procente până la sfârşitul acestui an. În total, cabinetul Ungureanu vrea să atragă 6 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi pentru finanţarea proiectelor vizând coeziunea socială. Pentru aceasta, noul cabinet îşi propune perfecţionarea controlului pentru ca, pe viitor, România să nu se mai găsească în situaţia de a-I fi suspendate plăţile europeme sau retrase definitiv. De asemenea, Cabinetul Ungureanu îşi propune întărirea Fondului Român de Garantare a Creditelor pentru facilitarea accesului firmelor şi al autorităţilor locale la sumele necesare cofinanţării proiectelor.

La fel de important pentru cabinetul Ungureanu ar fi ca România să rezolve problemele legate de aderarea blocată la spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi de menţinerea mecanismului de verificare şi cooperare în domeniul justiţiei. Noul guvern speră ca aderarea la Schengen să nu mai întârzie şi se va angaja într-un proces de dialog cu ţările care au reţineri în această privinţă, potrivit unui document preluat de agenţiile de presă.

În acest scop, noul executiv speră să scape şi de MCV, motiv pentru care – în domeniul justiţiei – îşi propune să continue lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii. Cum? În principal, prin aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2011-2014, bazată pe trei tipuri de intervenţii: prevenire, educaţie şi combatere. De asemenea, noul cabinet vrea continuarea procesului de pregătire a sistemului judiciar pentru implementarea celor coduri, urmărindu-se mai ales scurtarea duratei proceselor judiciare, simplificarea procedurii de judecată, diminuarea costurilor actului de justiţie, creşterea gradului de responsabilizare şi specializare a judecătorilor şi a procurorilor, unificarea practicii judiciare şi creşterea gradului de previzibilitate a actului de justiţie.

Știre preluată de la: RFI

Niciun comentariu: