miercuri, 8 februarie 2012

Noi norme UE pentru vinul bio

Comitetul permanent pentru agricultura ecologică (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul bio, noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, urmând să permită producătorilor de vin să folosească termenul „vin bio” pe etichetele lor.

Totodată, etichetele trebuie să poarte de asemenea logoul pentru agricultură ecologică al UE și codul organismului de certificare și să respecte totodată alte norme de etichetare a vinului. Deși se aplică deja norme pentru „vinul produs din struguri bio”, acestea nu vizează și practicile de vinificație, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin.

Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar. Era important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ștachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesați de produsele ecologice. Mă declar mulțumit că am elaborat o serie de norme care pot să facă o diferență clară între vinul obținut prin metode convenționale și cel obținut prin metode ecologice, întocmai altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că „vinul bio” este produs conform unor norme mai stricte”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Regulamentul identifică tehnicile enologice și substanțele autorizate pentru obținerea vinului bio. Printre acestea se numără: conținutul maxim de sulfiți de 100 mg/l la vinul roșu (150 mg/l la vinul convențional) și 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l la vinul convențional), cu o diferență de 30 ml în cazul în care conținutul de zahăr rezidual depășește 2g/l.

Noul regulament prevede un subansamblu de practici enologice (vinicole) și stabilește substanțele permise pentru obținerea vinurilor bio, definite în Regulamnetul CE nr.606/2009 privind organizarea comună a pieței vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic și desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfiților din vinul bio trebuind să fie cu cel puțin 30-50 mg/l mai mic decât la vinul obținut prin metode convenționale (în funcție de conținutul de zahar rezidual). În afara acestui subansamblu de specificații, se aplică și normele vinicole generale definite în regulamentul OCP pentru sectorul vitivinicol. Pe lângă respectarea acestor practici, vinul bio trebuie desigur să fie obținut din struguri bio – conform definiției din Regulamentul CE nr.834/2007.

Sursa: Comisia Europeană

Niciun comentariu: