miercuri, 8 februarie 2012

CE prezintă raportul intermediar din cadrul MCV pentru România

Comisia Europeană prezintă, miercuri la Bruxelles, rapoartele intermediare elaborate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE pentru a monitoriza reformele în justiţie şi eforturile de combatere a corupţiei.

Documentul este al 10-lea raport din cadrul MCV, dacă se iau în calcul şi rapoartele anuale elaborate de obicei la finalul lunii iulie, şi al cincilea raport de etapă. Potrivit proiectului raportului, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) continuă să avanseze într-o serie de cazuri importante, iar pregătirile pentru implementarea codului penal şi codului de procedură penală trebuie să fie accelerate în domenii ca recrutarea şi reechilibrarea resurselor între instanţe. Documentul reţine faptul că ANI a continuat să înregistreze rezultate pozitive în ultimele luni, bugetul instituţiei a fost majorat, iar agenţia a atras fonduri UE substanţiale pentru ameliorarea sistemului informaţional şi procedurilor.

O concluzie a documentului este aceea că parcursul bun al ANI a continuat în ultimele luni, dar potenţialul efect disuasiv al cazurilor ANI este afectat de amânări şi de lipsa de consistenţă în urmărirea judiciară şi administrativă a cazurilor respective.

Pe de altă parte, executivul UE consideră că tratarea cazurilor amânate trebuie să fie urmată de măsuri suplimentare pentru a garanta că deciziile în cazurile de corupţie la nivel înalt descurajează ilegalităţile. Reacţiile favorabile la proiectul Strategiei naţionale anticorupţie ''trebuie să fie susţinute de o confirmare clară de către clasa politică, pentru a maximiza'' eficienţa acestei strategii.

În vara acestui an, Comisia va face o evaluare cuprinzătoare privind progresele României în cadrul MCV, la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Mecanismul de Cooperare şi Verificare cuprinde patru condiţionalităţi (benchmarks) în cazul României - existenţa unui sistem judecătoresc funcţional, o agenţie de integritate eficientă, combaterea corupţiei la nivel înalt, lupta contra corupţiei la nivel local - şi şase în cazul Bulgariei, unde una dintre condiţionalităţi vizează şi combaterea eficientă a criminalităţii organizate.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: