joi, 2 februarie 2012

Orban: România- beneficiu net de 5,67 miliarde euro, în 5 ani de la aderare

România a reușit, contrar opiniilor, să obțină un beneficiu de 5,67 miliarde de euro, ca urmare a aderării la Uniunea Europeană (UE), a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, în cadrul conferinței “România în UE. Cinci ani de la aderare”.

“Contrar opiniilor, România nu este un contributor net la bugetul UE. De la 1 ianuarie 2007, până la sfârșitul anului 2011, în România au intrat 11,91 miliarde de euro, iar România a contribuit cu 6,24 miliarde de euro”, a declarat ministrul Leonard Orban.

Potrivit acestuia, chiar și în condițiile unei absorbții reduse a fondurilor europene, România a reușit să obțină un beneficiu de 5,67 miliarde de euro, în 5 ani de aderare.

Dincolo de acest bilanț relativ favorabil, ministrul Leonard Orban a ținut să avertizeze că riscurile majore vor exista la sfârșitul anului 2013, moment în care sumele absorbite ar trebui să fie mai mari de 8 miliarde de euro.

Prin urmare, a punctat Orban, este esențial ceea ce se întâmplă în prezent, deoarece dacă “nu va exista continuitate, dacă va exista cel mai mic accident, efectele se vor simți foarte puternic la sfârșitul lui 2013, când se va pune problema pierderii a miliarde de euro”.

Niciun comentariu: