joi, 16 februarie 2012

Șase europarlamentari îi cer premierului Ungureanu să blocheze proiectul Roșia Montană

Șase europarlamentari, atât români. cât și străini, au cerut premierului Mihai Răzvan Ungureanu, prin intermediul unei scrisori deschise,
să blocheze proiectul Roșia Montană.

“Domnule Prim-ministru, România ultimelor luni este scena unor înfruntări de idei, de mesaje și scandări în piețe și pe strazi. După o lungă perioadă de acalmie, cetațenii români au început să-și revendice drepturile, pe lista acestor revendicări regăsindu-se și salvarea Roșiei Montane. Problemele proiectului minier cu cianuri de la Roșia Montană sunt multiple și ele țin de protecția mediului, de nevoia folosirii resurselor în scop național, precum și de corupția politică și sponsorizarea politicienilor aflați în înalte funcții publice de către companii private”, se arată în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea a fost semnată de: Marita Ulvskog, Daciana Sârbu, Inès Ayala Sender ,Victor Boștinaru, Gerald Hafner și Renate Weber.

Potrivit acestora, “se impune constituirea unui grup de lucru cu adevarat independent și obiectiv care să analizeze proiectul în toata complexitatea sa”. Totodată, “acest grup trebuie să țină cont de opiniile oamenilor de știință români care și-au exprimat legitime și repetate îngrijorări. De asemenea, acest grup trebuie să aiba în vedere proiectele de exploatare minieră similare din Europa, cu scopul îndeplinirii unor condiții esențiale în ceea ce privește utilizarea celei mai bune soluții tehnice, a beneficiilor statului român dar și a soluțiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu”.

Cei șase europarlamentari solicită premierului Ungureanu “blocarea de urgență a proiectului minier cu cianuri, prin suspendarea procesului de avizare până la pronunțarea unei comisii de experți independenți, departe de influențele banilor companiilor direct interesate de începerea acestui proiect. Singurele principii care trebuie să conteze în luarea deciziei privind Roșia Montană trebuie să fie adevarul, interesul național și dezvoltarea durabilă a regiunii”.


Niciun comentariu: