joi, 9 februarie 2012

Situația din Ungaria: consolidare sau subminare a valorilor democratice?

Comisia pentru libertăți civile de la Parlamentul European (PE) organizează, joi, o audiere publică pentru a evalua situația drepturilor civile din Ungaria.

La dezbatere vor participa reprezentanți ai unor instituții europene și internaționale, ai societății civile ungare și ai guvernului ungar.

În ianuarie, deputaţii europeni au dezbătut dezvoltările politice recente din Ungaria. Dezbaterea a avut loc la o zi după ce Comisia Europeană a lansat procedura privind încălcarea dreptului comunitar de către Ungaria în legătură cu independența băncii sale centrale și a autorităților pentru protejarea datelor și măsurile din domeniul juridic.

În cadrul dezbaterii, mai mulți lideri ai grupurilor politice s-au arătat îngrijorați de aceste prevederi legislative, dar și de subminarea valorilor democratice în Ungaria. Alți lideri s-au opus acestei opinii, considerând că acesta merge prea departe.

Premierul ungar Viktor Orbán a spus că problemele ridicate de Comisia Europeană pot fi rezolvate repede și ușor. Viktor Orbán a explicat că măsurile luate în ultimul an și jumătate au fost necesare deoarece Ungaria se afla în pragul colapsului economic în 2010 și că în momentul de față se derulează un proces de consolidare.

Anul trecut, Ungaria era deja în centrul atenției datorită legii privind presa și noii constituții.

Legea privind presa a fost ulterior modificată pentru a respecta legislația UE, dar în martie 2011, într-o rezoluție, Parlamentul European a cerut o nouă revizuire a regulilor. În iulie anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind noua Constituție a Ungariei, cerând o protecție mai explicită a drepturilor fundamentale.

Litera și spiritul legii UE trebuie respectate pe deplin în Ungaria, la fel ca în orice alt stat membru, a spus președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pe 24 ianuarie, după întâlnirea sa de la Bruxelles cu premierul Orbán.

În noiembrie anul trecut, Ungaria a cerut o posibilă asistență financiară de la UE și FMI. Și preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a întâlnit cu Viktor Orbán pe 24 ianuarie. Martin Schulz a spus că UE ar trebui să evite pași ce ar putea mobiliza oamenii din Ungaria împotriva Europei.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: