marți, 7 februarie 2012

Raport CE: Aprecieri pozitive pentru ANI şi DNA; pregătirile pentru implementarea codurilor trebuie accelerate

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) continuă să avanseze într-o serie de cazuri importante, iar pregătirile pentru implementarea codului penal şi codului de procedură penală trebuie să fie accelerate în domenii ca recrutarea şi reechilibrarea resurselor între instanţe, relevă proiectul raportului intermediar din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV), ce va fi prezentat miercuri la Bruxelles.

''Elaborarea legislaţiei privind confiscările extinse a înregistrat progrese în parlament, iar DNA şi ANI au continuat să avanseze într-o serie de cazuri importante. Noile legi privind reforma numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi responsabilitatea disciplinară a magistraţilor stabileşte cadrul care vizează mai multă claritate şi rigoare'', menţionează documentul.

Documentul reţine faptul că ANI a continuat să înregistreze rezultate pozitive în ultimele luni, bugetul instituţiei a fost majorat, iar agenţia a atras fonduri UE substanţiale pentru ameliorarea sistemului informaţional şi procedurilor. ''Potrivit noii baze sale juridice, începând din 2010 ANI a identificat 18 cazuri totalizând 5,7 milioane de euro de potenţiale averi nejustificate, 23 de cazuri administrative de conflict de interese şi 118 cazuri de incompatibilităţi'', mai arată proiectul.

''Răspunsul României la recomandările Comisiei arată mai multe evoluţii. Noul cod civil a intrat în vigoare fără probleme în octombrie 2011, iar codul de procedură civilă este prevăzut să îi urmeze în iunie 2012. Accelerarea proceselor de corupţie la nivel înalt de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajutat la a da curs recomandărilor Comisiei cu privire la riscul ca unele cazuri de corupţie la nivel înalt să ajungă la termenul de prescriere'', mai relevă documentul citat.

Raportul CE, al 10-lea din cadrul MCV dacă se iau în calcul şi rapoartele anuale elaborate de obicei la finalul lunii iulie şi al cincilea raport de etapă, are şapte pagini şi cuprinde exclusiv aspecte tehnice privind realizările înregistrate de ţara noastră pentru a da curs recomandărilor raportului Comisiei Europene din vara anului trecut. În vara acestui an, Comisia va face o evaluare cuprinzătoare privind progresele României în cadrul MCV, la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare cuprinde patru condiţionalităţi (benchmarks) în cazul României - existenţa unui sistem judecătoresc funcţional, o agenţie de integritate eficientă, combaterea corupţiei la nivel înalt, lupta contra corupţiei la nivel local - şi şase în cazul Bulgariei, unde una dintre condiţionalităţi vizează şi combaterea eficientă a criminalităţii organizate.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: