miercuri, 14 septembrie 2011

România/Schengen: Criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor (eurodeputată germană)

Criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor, iar într-o Europă unită trebuie să întărim cooperarea între poliţie şi justiţie, a declarat pentru Agerpres eurodeputata germană Birgit Sippel (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D), ca răspuns la o întrebare privind reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din această lună, în care se va discuta aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Potrivit majorităţii europarlamentarilor, România a îndeplinit criteriile tehnice şi juridice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ar trebui să fie primită fără întârziere. Într-un mesaj clar către Consiliu, ei (n.r. - europarlamentarii) au spus că trebuie evitate standardele duble. Nu există niciun motiv pentru care cetăţenilor români nu ar trebui să li se permită să călătorească liber în zona fără controale la frontieră", a declarat eurodeputata germană, membră a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din PE.

Birgit Sippel a reamintit că, totuşi, aderarea României la spaţiul Schengen întâmpină obstacole din partea Franţei, Germaniei şi Olandei, 'care menţionează eşecul României şi Bulgariei în implementarea reformelor judiciare cerute prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)'. "Crima organizată, traficul cu fiinţe umane şi corupţia au fost chestiuni ridicate de unii europarlamentari, însă majoritatea au insistat că acestea nu sunt criterii Schengen, spunând că au încredere în aderarea acestor ţări la zona fără controale la frontieră. Un lucru este clar: criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor. Într-o Europă unită trebuie să întărim cooperarea între poliţie şi justiţie şi să creăm standarde comune. Acest lucru este mai important decât să ridicăm din nou graniţe populiste interne în Europa", a mai afirmat Birgit Sippel.

"Următoarea dată posibilă pentru aderare este septembrie, însă ambasadorul Franţei la Bucureşti a indicat că sfârşitul lui 2012 este cea mai rapidă dată posibilă pentru aderare. La 23 septembrie 2011, miniştrii de interne vor lua poziţie în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. O aderare în două etape depinde de diversele evoluţii din aceste ţări", a subliniat eurodeputata germană.

Reuniunea Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene va avea loc la 22 şi 23 septembrie la Bruxelles, unde este de aşteptat să se ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş a declarat săptămâna trecută la Bruxelles că România aşteaptă cu interes reuniunea Consiliului JAI şi că speră să fie luată o decizie privind aderarea ţării noastre şi a Bulgariei ca membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: