vineri, 9 septembrie 2011

CEJ: Statele membre UE pot impune limite pentru poluarea fonică produsă de avioane

Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că statele membre ale blocului comunitar au dreptul să impună limite poluării fonice produse de avioanele care circulă pe deasupra zonele urbane, relatează EUbusiness.

După o dispută prelungită între oraşul Bruxelles şi o companie de transport aerian, CEJ a hotărât, joi, că statele din UE 'pot, teoretic, să stabilească niveluri maxime de zgomot, după măsurători făcute la sol, care să fie respectate de avioanele care zboară deasupra zonelor locuite din apropierea unui aeroport'.

Curtea a intervenit după ce European Air Transport (EAT), o unitate a grupului DHL, a cerut anularea unei amenzi din 2007 acordată de autorităţile din Bruxelles după ce unul din avioanele sale a depăşit nivelurile maxime de zgomot pe timpul serii deasupra oraşului.

Compania, care a fost amendată cu 56.113 de euro, a susţinut că decizia autorităţilor din Bruxelles a încălcat regulile UE deoarece au fost măsurate nivelurile de zgomot de la sol, nu din avion, şi că penalizarea echivalează cu o restricţie de operare.

CEJ a respins însă argumentele companiei, definind o restricţie de operare drept 'o interdicţie, totală sau temporară, care împiedică accesul unei aeronave la un aeroport din UE'.

"În consecinţă, legislaţia privind mediul, aşa cum este cea în discuţie în prezentul caz, nu reprezintă o restricţie de operare atât timp cât nu interzice accesul la aeroportul în chestiune", se arată în hotărârea CEJ.

Instanţa a limitat însă hotărârea, precizând că dacă limitele privind mediul vor fi 'atât de restrictive încât să determine în mod clar operatorii aerieni să să renunţe la afacere', atunci o astfel de legislaţie ar însemna o restricţie asupra operaţiunilor.

CEJ, care oferă interpretări asupra legilor, dar nu şi decizii în diverse dispute, a trimisul cazul înapoi instanţelor belgiene pentru a stabili dacă nivelurile de zgomot decise de autorităţile din Bruxelles sunt sau nu acceptabile.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: