vineri, 23 septembrie 2011

Dacian Cioloş: O sumă de 4,5 miliarde euro va fi alocată pentru pentru cercetare şi inovaţie în agricultură

Suma de 4,5 miliarde euro a fost alocată la nivel european cercetării şi inovării în agricultură, iar o propunere legislativă în acest sens va fi prezentată de Comisia Europeană (CE) în 12 octombrie 2011, a declarat, vineri, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, la un forum privind soluţiile pentru ieşirea din criză organizat de Partidul Popular European (PPE).


'Sectorul agroalimentar şi producţia agricolă au nevoie să fie susţinute de o cercetare şi inovare aplicată. Din acest motiv, pentru agricultură am delegat 4,5 miliarde euro pentru cercetare şi inovare. CE va prezenta în 12 octombrie o propunere legislativă. Dezvoltarea în acest mod este politica viitorului', a declarat Cioloş.

Reforma europeană în agricultură are ca obiectiv principal asigurarea securităţii alimentare, a adăugat comisarul european.

'Ne aflăm din nou în faţa unei reforme care are ca obiectiv principal asigurarea securităţii alimentare. Trebuie să ne uităm în jurul nostru să vedem că această problemă revine pe masa preocupărilor politice. Comportamentul marilor puteri, locurile unde acestea investesc, arată că problema securităţii alimentare nu e a trecutului ci a viitorului (...). Sunt state în care veniturile sunt cu 30 - 40% mai mici decât media UE, două treimi din agricultori au peste 55 de ani, există o presiune mare asupra fertilităţii solului şi biodiversităţii. Din această perspectivă tratăm şi reforma Politicii Agricole Comune, având obiectiv principal securitatea alimentară', a afirmat Dacian Cioloş.

Oficialul a adăugat că în sistemul de susţinere a agriculturii trebuie integrat factorul uman, asigurarea fertilităţii solului, biodiversitatea şi dezvoltarea uniformă în toate zonele.

'Prin sistemul de susţinere trebuie să integrăm elementul uman. De asemenea, sprijinul pentru practicile agricole trebuie să asigure fertilitatea solului şi a biodiversităţii, menţinerea producţei agricole pe întreg teritoriul, inclusiv în zonele de munte. Nu ne putem concentra numai pe unele zone, care pot deveni deşert în anii următori. În susţinerea directă a agricultorilor, o parte din sume trebuie orientate spre zonele defavorizate. Toate acestea trebuie făcute ca să avem un sistem simplu şi transparent', a precizat Cioloş.

De asemenea, acesta a precizat că o politică adaptată a statului în agricultură este necesară pentru depăşirea crizei.

'Dincolo de subvenţii, va trebui să susţinem un sistem de bună funcţionare a pieţei. Nu mă refer la intervenţii brutale în piaţă din punctul de vedere al administraţiei. E nevoie de un echilibru în situaţii de criză', a menţionat Dacian Cioloş.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: