joi, 15 septembrie 2011

CE doreşte ca 700.000 dintre juriştii statelor membre să fie pregătiţi în dreptul UE

Comisia Europeană (CE) a anunţat, la data de 13 septembrie, printr-un document de politică publică, obiectivul de a creşte numărul de jurişti pregătiţi în domeniul dreptului Uniunii Europene. Concret, documentul de orientare amintit stabileşte ca până în anul 2020 în UE să existe 700.000 de jurişti cu pregătire în dreptul Uniunii Europene.

Scopul acestei iniţiative este acela de a avea profesionişti care să aplice dreptul UE, lucru care reprezintă, de fapt, o parte a activităţii lor de judecători, avocaţi, procurori şi jurişti la nivel naţional.

Pe de altă parte, existenţa unui număr mare de jurişti cu pregătire în dreptul UE va genera o mai mare încredere reciprocă între diferitele sisteme legale din Europa şi va îmbunătăţi implementarea legislaţiei comunitare.

În Uniunea Europeană există în prezent aproximativ 1,4 milioane de jurişti (judecători, avocaţi, procurori, notari, etc.), iar Comisia doreşte ca cel puţin 700.000 dintre aceştia să fie pregătiţi în dreptul UE. CE îşi propune, totuşi, ca toţi juriştii să beneficieze, măcar o dată în cariera lor, de o perioadă de pregătire în dreptul UE, care să dureze minim o săptămână.

Pentru pregătirea cât mai multor jurişti în domeniul dreptului european, Comisia solicită guvernelor naţionale, dar şi tuturor structurilor de profil să sprijine acest demers. Mai mult, executivul UE intenţionează să faciliteze accesul la fondurile europene pentru finanţarea unor proiecte de pregătire de înaltă calitate.

Pregătirea judiciară în domeniul dreptului european va cuprinde legislaţia UE, inclusiv dreptul material şi de procedură, dar şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. De asemenea, pregătirea va include şi cunoştinţe despre sistemele judiciare naţionale.

Schema de pregătire judiciară europeană cuprinde atât activităţile de pregătire judiciară în general, fie că sunt organizate la nivel local, naţional sau european, cât şi schimburi de experienţă între juriştii din statele membre.

Pregătirea în domeniul juridic reprezintă în primul rând o responsabilitate naţională, aşa cum subliniază o rezoluţie din 2008 a Consiliului. Pe de altă parte, însă, Tratatul de la Lisabona face apel la UE să sprijine activităţile de pregătire juridică.

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene

Niciun comentariu: