luni, 19 septembrie 2011

Creditorii cer Greciei să accelereze măsurile de austeritate (Reuters)

Creditorii internaţionali au prezentat Greciei o listă cu 15 măsuri de austeritate necesare pentru a accelera reformarea ţării, ca o condiţie pentru primirea următoarei tranşe de 8 miliarde de euro din împrumutul acordat de UE, BCE şi FMI, transmite Reuters.

Presa din Grecia a prezentat luni lista solicitărilor creditorilor internaţionali dar aceste măsuri deja fac parte din proiectul de reducere a deficitului pe termen mediu al Greciei, pe care Parlamentul de la Atena l-a aprobat în iunie, pentru a asigura primirea noului pachet de asistenţă financiară şi pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată.

Grecia trebuie să înceapă concedierea angajaţilor din sectorul public, să reducă sau să îngheţe salariile din sectorul de stat şi pensiile, să majoreze tarifele la încălzirea cu păcură, să închidă întreprinderile de stat care înregistrează pierderi, să reducă cheltuielile în sistemul sanitar şi să accelereze programul de privatizare.

Oficialii de la Atena au termen până luni să răspundă cerinţelor UE, BCE şi FMI, susţine site-ul financiar To Vima.

În cursul zilei de astăzi ministrul elen de finanţe, Evangelos Venizelos, şi şefii delegaţiei UE, BCE şi FMI vor susţine o conferinţă de presă, după care este programată o reuniune a cabinetului elen.

Vineri, preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a anunţat că UE, BCE şi FMI vor decide în octombrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumutul acordat Greciei.

Tranşa de 8 miliarde de euro este necesară pentru a se evita intrarea Greciei în incapacitate de plată. Oficialii din zona euro şi FMI au amânat, recent, acordarea tranşei, care trebuia eliberată la sfârşitul acestei luni, deoarece Atena nu a reuşit să-şi reducă suficient deficitul bugetar.

Negocierile privind Grecia sunt afectate şi de decizia reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care au părăsit în urmă cu două săptămâni Atena, după ce au constatat că Grecia nu îşi va îndeplini ţintele de deficit bugetar. De atunci, Grecia a anunţat o taxă specială pe proprietate, cu ajutorul căreia guvernul speră să mai reducă deficitul.

Fără îndeplinirea cerinţelor asumate de Grecia la încheierea primului pachet de asistenţă financiară, acordarea tranşei de 8 miliarde de euro la sfârşitul acestei luni va fi amânată iar statul elen nu va mai putea achita în octombrie salariile şi pensiile. Ţara ar putea intra eventual în incapacitate de plată.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: