vineri, 23 septembrie 2011

Preşedintele PE: Sper că în următoarea lună va fi luată o decizie privind aderarea la Schengen; solidaritatea trebuie să prevaleze

Preşedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, a declarat joi seara, la Palatul Victoria, după întrevederea cu premierul Emil Boc, că regretă amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi că speră că solidaritatea europeană va prevala iar decizia va fi luată în următoarea lună.


"În numele Parlamentului European, vreau să îi asigur pe români în legătură cu solidaritatea europeană. Regret amânarea de azi în decizia aderării României şi Bulgariei la Schengen. Consider că aţi implementat toate măsurile iar din punct de vedere tehnic nu poate fi găsit nimic în neregulă. (...) Sper că spiritul european al solidarităţii va prevala în următoarea lună şi o decizie va fi luată, pentru că sunt foarte sigur că trebuie să ne reunim şi să ne integrăm, nu să refuzăm integrarea. (...) Având toate măsurile tehnice îndeplinite, există un singur răspuns simplu României şi Bulgariei: Da!", a subliniat preşedintele PE.
De asemenea, el a ţinut să îl felicite pe premierul Emil Boc pentru eforturile depuse pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare şi a arătat că PE va sprijini România în demersurile următoare privind obţinerea deciziei favorabile în acest sens.

La rândul său, primul-ministru i-a mulţumit lui Jerzy Buzek pentru contribuţia sa personală la obiectivul României, dar şi pentru votul categoric exprimat de PE în vară în favoarea aderării la Schengen, care "contează enorm" pentru demersul României.
"Aderarea la Schengen nu este finalizată, dar nici abandonată", a evidenţiat şeful Guvernului, adăugând că autorităţile române sunt totuşi îngrijorate în legătură cu poziţia Olandei şi Finlandei, pentru că aceasta a însemnat "schimbarea regulilor jocului în timpul jocului".

Premierul Boc a spus că România contează în continuare pe sprijinul politic, parlamentar şi diplomatic al preşedintelui Buzek în privinţa demersurilor privind finalizarea aderării la Schengen.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: