vineri, 16 septembrie 2011

Reţea de exploatare a muncitorilor români descoperită în Spania

Evadarea unui muncitor român de la ferma agricolă unde muncea într-o localitate din provincia spaniolă Valladolid a permis poliţiei să descopere afacerea pusă la cale de un alt cetăţean originar din România care şi-a înşelat compatrioţii promiţându-le locuri de muncă şi condiţii umane de cazare în Spania, informează vineri publicaţia elnortedecastilla.es.

Evenimentele s-au declanşat la 9 septembrie când muncitorul în cauză s-a prezentat la poliţia din oraşul Leon pentru a denunţa faptul că este victimă a exploatării prin muncă de către C.C., în vârstă de 30 de ani. Potrivit denunţului, acest individ se ocupa de câtva timp să aducă în Spania compatrioţi cărora le promitea locuri de muncă pe bază de contract pentru un salariu de şase euro pe oră, scrie publicaţia amintită.

Activităţile se desfăşurau în domeniul agricol, la strânsul recoltelor, românii fiind aduşi la Ventosa de la Cuesta, un sat cu circa 130 de locuitori din vecinătatea oraşului Matapozuelos.

Conform funcţionarilor Brigăzii de Imigraţie şi Frontieră din Valladolid, odată ce muncitorii ajungeau în satul respectiv, C.C. le confisca documentele şi le spunea că pentru a-i aduce în Spania a avut de efectuat plăţi anticipate, astfel încât ei erau obligaţi să muncească 240 de ore fără să primească niciun euro.

După ce o lună şi jumătate de muncă fără plată, angajatorul le anula aşa-zisa datorie şi începeau să fie plătiţi cu şase euro pe oră.

Nici condiţiile de muncă şi cazare nu au fost cele descrise la început în România, dar, mai mult, a înghesuit 24 de persoane să doarmă într-o incintă cu patru camere.

Pentru cele necesare traiului de fiecare zi, infractorul îşi înghesuia concetăţenii într-o furgonetă şi îi ducea în fiecare sâmbătă la un supermagazin dintr-un oraş apropiat, obligându-i să-i achite fiecare între 15 şi 25 de euro pentru cursă.

După arestarea lui, agenţii au percheziţionat imobilul în care C.C. locuia la Ventosa şi au descoperit documentele pe numele a 50 de persoane şi aproximativ 7.000 de euro. Poliţia a mai făcut cunoscut că unii dintre români munciseră câte 250 de ore fără să fie plătiţi. Angajatorul semnase contracte pentru salarii de opt euro pe oră, încheie elnortedecastilla.es.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: