marți, 6 septembrie 2011

Lăzăroiu: Autorităţile spaniole vor semna joi un ordin pentru clarificarea restricţiilor de pe piaţa muncii

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, la audierile din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, că joi Ministerul Muncii din Spania va semna un ordin care va clarifica instrucţiunile pentru funcţionarii spanioli privind aplicarea restricţiilor accesului pe piaţa muncii pentru muncitorii români.

"Joi se va semna o hârtie oficială de către Ministerul Muncii şi Emigraţiei din Spania care va clarifica toate instrucţiunile şi ea va merge la toate oficiile forţei de muncă din teritoriu şi practic funcţionarii vor avea un ghid clar cui i se aplică măsurile adoptate pe 22 iulie", a spus Lăzăroiu.

El a arătat că acest ghid nu va împiedica autorităţile române să menţină deschis call-centerul pentru că acesta "funcţionează ca o presiune pentru autorităţile de la Madrid să monitorizeze" împreună cu partea română abuzurile care pot apărea.

Ministrul Muncii a afirmat că din cele peste 700 de solicitări transmise de muncitorii români, la 20 dintre aceştia s-au înregistrat probleme cu funcţionarii spanioli care nu ştiau să interpreteze instrucţiunile cu privire la aplicarea restricţiilor pe piaţa muncii.

În plus, Lăzăroiu a afirmat că angajatorii spanioli vor avea în continuare nevoie de români cu care să lucreze, deoarece rămân o serie de locuri de muncă rezervate emigranţilor în domenii precum agricultura, construcţiile şi menajul.

El a mai arătat că restricţiile impuse de autorităţile spaniole "nu afectează atât de mult precum s-a spus".
"Dacă angajatorii vor dori să lucreze cu forţă de muncă mai ieftină tot la români vor apela", a spus ministrul Muncii.

El a precizat că autorităţile de la Madrid nu vor încerca să tergiverseze acordarea permiselor de muncă pentru români.

Pe de altă parte, Lăzăroiu a apreciat poziţiile luate de asociaţiile de români cu privire la decizia Spaniei, dar a arătat că acestea au creat şi un pic de panică.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: