vineri, 16 septembrie 2011

Extinderea Schengen cu România şi Bulgaria, în atenţia guvernului olandez

Extinderea Schengen cu România şi Bulgaria ar urma să fie discutată vineri în Guvernul de la Haga, existând premisele unei decizii negative în acest sens a executivului olandez, pe fondul unei creşteri a curentului anti-imigraţionist şi eurosceptic.

'Conform procedurilor interne, orice poziţie la Bruxelles a guvernului olandez trebuie omologată de Parlament. Acesta ar urma să discute extinderea Schengen cu România şi Bulgaria în şedinţa de vineri', în condiţiile în care 'la Haga, coaliţia de guvernare este una extrem de fragilă, fiind susţinută la o diferenţă de un vot în Parlament de Partidul pentru Libertate (PVV, de orientare populistă şi anti-imigraţionistă)', au declarat pentru Agerpres surse europene.

Potrivit acestora, la presiunea PVV, în programul de guvernare ar fi înscrise prevederi stricte conexe securităţii interne precum condiţionarea extinderii Schengen cu România şi Bulgaria de criterii suplimentare (progresele din cadrul MCV), limitarea numărului de imigranţi, acordarea în condiţii mai stricte a permiselor de muncă pentru străini etc.
'În acest context, şi pe un fond de creştere a curentului anti-imigraţionist şi eurosceptic, există toate premisele unei decizii negative a guvernului olandez în ceea ce priveşte o nouă extindere a spaţiului Schengen, o decizie de altfel strict bazată pe considerente de politică internă', spun sursele, care invocă şi deficienţe din partea MAI în eforturile de susţinere a aderării României la Schengen.

Miniştrii de interne din UE vor discuta cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 22-23 septembrie, de la Bruxelles, dosarul extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei, după ce chestiunea a fost abordată şi la reuniunea Consiliului JAI de la începutul lunii iunie, la Luxemburg.

Cele două ţări îndeplinesc toate condiţiile tehnice necesare intrării în spaţiul Schengen, lucru confirmat de cele 7 rapoarte de evaluare elaborate de grupul de lucru pentru evaluare Schengen şi amintit şi de raportul Parlamentului European pe această temă, elaborat de portughezul Carlos Coelho şi adoptat la începutul lunii iunie la Strasbourg.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: