marți, 20 septembrie 2011

Leonard Orban: Rămâne să vedem dacă, până la urmă, Olanda va vota contra lărgirii spaţiului Schengen

Ministrul nominalizat pentru portofoliul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi, la Palatul Parlamentului, că rămâne de văzut dacă, până la urmă, Olanda va vota în Consiliul JAI din 22-23 septembrie contra lărgirii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, România dorindu-şi în acest moment să se ajungă la un astfel de vot pentru a vedea poziţia fiecărui stat membru.


"Să vedem ce se va întâmpla la Consiliul JAI din 22-23 septembrie, să vedem dacă, până la urmă, Olanda va vota contra lărgirii spaţiului Schengen şi, sigur, în funcţie de decizia Olandei şi, poate şi a Finlandei, România îşi va alege paşii necesari (...) Să vedem care va fi rezultatul votului pentru că, până la urmă, dorim să se ajungă la un vot în Consiliul JAI şi să vedem poziţia fiecărui stat membru referitoare la lărgirea spaţiului Schengen. Şi aici vreau să mai adaug că această chestiune va fi în mod cert legată de consolidarea guvernanţei spaţiului Schengen", a spus fostul comisar european.

De asemenea, el a mai arătat că dacă nu se va ajunge la un consens la votul din Consiliul JAI din 22-23 septembrie, problema aderării la spaţiul Schengen ar putea fi discutată la nivelul următoarei reuniuni a Consiliului European.

Guvernul olandez a decis vineri, 16 septembrie, să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Decizia privind aderarea ar fi putut fi luată, la Bruxelles, în 22 septembrie, în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE/JAI/, dar ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE. Executivul olandez a hotărât, vineri, să asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi, în parlamentul de la Haga, că, la nevoie, va utiliza chiar şi un drept de veto la Bruxelles privind extinderea spaţiului Schengen.

Consiliul JAI va trebui, prin urmare, să amâne decizia extinderii spaţiului Schengen.


România şi Bulgaria sperau ca la 22 septembrie să se hotărască aderarea lor, în două etape. În ultimele luni, cele două state reuşiseră, cu ajutorul preşedinţiei poloneze a UE, să schimbe în această privinţă poziţia intransigentă a altor ţări ca Franţa şi Germania.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: