miercuri, 28 septembrie 2011

Corina Creţu: Uniunea Europeană trebuie să fie solidară cu Ciprul

Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a condamnat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, politica de forţă a Turciei faţă de Cipru şi a cerut Uniunii Europene să îşi arate solidaritatea cu acest stat membru, victimă a ameninţărilor guvernului turc.

Corina Creţu va face parte, săptămâna viitoare, din delegaţia europarlamentară ce se va deplasa în Cipru, informează un comunicat de presă dat publicităţii de Biroul de presă al PSD.

Europarlamentarul social-democrat a atras atenţia asupra riscului reizbucnirii conflictului turco-cipriot într-un context internaţional extrem de tensionat, în special în zona Mediteranei. "Turcia are partea sa de responsabilitate în escaladarea tensiunilor din regiune", a precizat Corina Creţu, în intervenţia scrisă aferentă dezbaterii consacrate relaţiilor dintre Turcia şi Cipru.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a criticat faptul că, după deteriorarea relaţiilor cu Israelul, guvernul turc - fidel politicii agresive din ultimii ani - a decis să contreze intenţia guvernului cipriot de a prospecta zăcămintele de gaz din largul insulei, lansând propriile sale exploatări în estul Mediteranei.

"Această politică de forţă ameninţă negocierile dintre comunităţile turcă şi greacă în vederea reunificării Ciprului. De asemenea, riscă să arunce în aer o regiune deja afectată de schimbările politice şi de problemele economice. Consider că este datoria Uniunii Europene să respingă ferm aceste provocări şi să arate totala solidaritate cu un stat membru, victimă a ameninţărilor unui stat terţ", a subliniat Corina Creţu, adresând un apel Turciei să se abţină de la orice acţiuni ostile.

Europarlamentarul român a menţionat că, în acest context, ameninţarea guvernului de la Ankara privind îngheţarea raporturilor cu UE, dacă anul viitor Ciprul va prelua preşedinţia Uniunii Europene, pune sub semnul întrebării atât perspectiva europeană a Turciei, cât şi viitorul relaţiilor bilaterale.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: