marți, 6 septembrie 2011

Barroso, încrezător în voinţa liderilor europeni de a găsi o soluţie la criza euro

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi-a manifestat marţi încrederea în voinţa politică a liderilor Uniunii Europene de a găsi o soluţie pentru criza zonei euro, în pofida preocupărilor că nu vor reuşi să oprească o întoarcere a recesiunii şi încă o criză a băncilor, transmite Reuters.

'Cred că o vom rezolva. S-au făcut deja multe şi suntem în plin proces de finalizare a unei arhitecturi extrem de complexe. Pot să vă spun foarte sincer că apreciez că există o puternică hotărâre a liderilor din zona euro şi din statele membre de a susţine stabilitatea financiară a eurozonei şi a monedei unice', a afirmat Barroso în cadrul unui discurs la Universitatea naţională a Australiei din capitala Canberra.

El a menţionat că principala provocare pentru Europa o reprezintă în acest moment consolidarea fiscală.

Barroso a insistat totodată că euro rămâne o monedă stabilă şi credibilă.

Ulterior, la un eveniment în metropola Sydney, şeful Comisiei Europene a dat asigurări că nu există planuri de creare a unei agenţii unice de rating europene, deşi unii politicieni susţin că actualele agenţii de această specialitate sunt antieuropene.

'Nu avem intenţia de a crea niciun fel de agenţie publică de rating. Ceea ce încercăm să facem este să punem în aplicare reforme care sunt necesare şi, fireşte, să reducem nivelul datoriei statelor europene', a declarat Barroso

'Fie că suntem de acord sau nu cu toate deciziile agenţiilor de evaluare financiară, un lucru e sigur: trebuie să reducm deficitele pentru a asigura sustenabilitatea finanţelor noastre publice', a spus preşedintele CE, la un dejun de afaceri.

Duminică, un înalt responsabil spaniol al Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat că principalele trei agenţii de rating sunt supuse unor 'conflicte de interese flagrante' şi a adăugat că este nevoie de concurenţă pentru ca acest sector să fie mai eficient, informează AFP.

Întrebat în legătură cu posibilitatea de a crea agenţii de evaluare europene pentru a le concura pe cele trei mari agenţii (Standard & Poor's, Moody's şi Fitch), Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Consiliului executiv al BCE, a afirmat că 'este posibil şi dezirabil de a avea mai multe agenţii de rating pentru a exista o concurenţă, lucru care nu se întâmplă în prezent'.

În raportul său publicat marţea trecută, S&P a estimat că Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro va creşte cu 1,7% în 2011 şi 1,5% în 2012, în scădere faţă de estimările din luna iulie care mizau pe o creştere de 1,9% respectiv 1,8%

Preşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru schimbări climatice Connie Hedegaard efectuează un turneu în Australia şi Noua Zeelandă, în cursul căruia vor participa, la Wellington, la Conferinţa insulelor din Pacific.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: