joi, 15 septembrie 2011

Agenda Digitală: Sunt necesare noi măsuri de protecţie a minorilor care utilizează reţelele sociale

Comisia Europeană (CE) a dat publicităţii un raport, potrivit căruia sunt necesare noi măsuri de protecţie care să garanteze utilizarea în siguranţă a lumii digitale de către copii.

Raportul (CE) arată că țările din UE nu reacționează în mod adecvat sau au demersuri diferite de a soluționa problemele legate de existența și notificarea conținuturilor ilegale sau dăunătoare, de a asigura accesul copiilor la un conținut adecvat vârstei lor, de a face rețelele sociale mai sigure pentru copii și de a proteja copiii împotriva jocurilor video dăunătoare.

Copiii navighează tot mai mult pe internet, începând de la vârste tot mai fragede, și explorează o lume digitală fascinantă, plină de oportunități. Este însă necesar să ne intensificăm urgent acțiunile și eforturile de colaborare pentru a responsabiliza și a proteja copiii în acest univers digital aflat în permanentă schimbare. Trebuie să le oferim părinților și cadrelor didactice încrederea necesară pentru a-și asuma responsabilitățile. Strategia pe care o voi prezenta spre sfârșitul anului va aborda în mod direct aceste probleme”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda Digitală.

Raportul propune o serie de acţiuni, printre care: popularizarea liniilor de asistență telefonică și ameliorarea infrastructurilor aferente, pentru a eficientiza eliminarea conținutului ilegal, o mai bună informare cu privire la riscuri și la modalitățile de reducere a acestora, utilizarea pe scară mai largă a unor sisteme de clasificare în funcție de vârstă pentru jocurile online.

Potrivit unei anchete EUKidsOnline internauții de 9-10 ani din Europa declară că, în medie, au început să navigheze pe internet de la vârsta de 7 ani. 33% dintre aceștia folosesc un telefon mobil sau un dispozitiv portabil pentru a se conecta la internet. În Europa, 77% dintre internauții cu vârsta între 13 și 16 ani și 38% dintre cei cu vârsta între 9 și 12 ani declară că au un profil pe o pagină de socializare în rețea; un sfert dintre cei care utilizează aceste pagini spun că profilul lor este public.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: