marți, 27 septembrie 2011

Funcţionarii europeni refuză să lucreze mai mult

Sindicatele funcţionarilor europeni au respins în această săptămână o propunere a guvernelor UE de a mări săptămână de lucru la 40 de ore. Reprezentaţii funcţionarilor consideră că ideea de a lucra mai mult ar putea afecta atractivitatea slujbelor comunitare.

Propunerea le cere celor ce lucrează pentru Europa să rămână o jumătate de oră în plus pe zi la servici. Ideea este că în acest fel se reduc costurile masei salariale comunitare cu aproximativ un milion de euro pe an.

Funcţionarii însă, care au căutat o carieră interesantă dar şi extrem de bine plătită, au făcut-o cu condiţia ca săptămâna de lucru să nu se ridice la peste 37.5 de ore. Iată cum se argumentează refuzul sec al sindicatelor de a negocia propunerea guvernelor.

Este drept însă că cele expuse aici privesc o mare parte dintre funcționarii europeni care au ore fixe de birou. Există însă şi o categorie de funcţionari care lucrează zii lumină.

Nu este rar ca un angajat al Parlamentului European sau al Comisiei Europene să se afle seară după seară până la ora 21h la birou şi uneori şi sâmbăta.

În fine, unii dintre cei contactaţi de RFI demitizează ideea salariilor astronomice percepute in instituţiile europene. O asistentă de la grupul liberalilor ALDE din Parlamentului European, îmi spune că primeşte în mâna suma de 2.900 de euro lunar şi asta cu tot cu alocaţiile pentru cei doi copii. Femeia îmi atrage atenţia că posedă două diplome universitare şi zece ani de experienţă la Parlamentul European.

Ea şi majoritatea colegilor săi se află în birou între orele 9 şi 18 în fiecare zi a săptămânii, cu o oră de pauză la prânz.

La Comisia Europeană salariile sunt mult mai atrăgătoare. Ele se situează între un net de 3.500 şi 17.000 de euro, la suma din urmă ajungând directorii de direcţie. Dar aceştia, selectaţi în urma unor concursuri destul de dificile, sunt adesea surprinşi lucrând şi până la ora nouă seara.

Dar carierele comunitare sunt extrem de atractive mai ales pentru cei care încă nu au avut ocazia să lucreze pentru UE. Din afară, se constată că există salarii mari, pensii frumuşele şi călduţe şi vacanţe robuste de 42 de zile pe an.

În interior, se ştie că majoritatea carierelor sunt limitate în timp, din cauza diferitelor tipuri de contracte temporare. Funcţionarii mărturisesc că activitatea în instituţiile europene nu este cea mai amuzantă şi nici nu îmbogăţeşte spiritul şi că în ciuda salariilor şi beneficiilor , majoritatea lor se simt nefericiţi.

Cu toate acestea, refuzul sindicatelor de a negocia mărirea săptămânii de lucru este văzută de unii deputați europeni drept o mare dovadă de egoism din partea funcţionarilor. Europa se adânceşte în criză, dar la Bruxelles funcţionarii se îmbogăţesc nepăsători, cam aceasta este ideea prezentată acum de eurosceptici.

Știre preluată de la: RFI

Niciun comentariu: