miercuri, 28 septembrie 2011

Obiectiv PE: Reducerea la jumătate, până în 2020, a numărului de decese survenite în urma accidentelor rutiere

Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluție potrivit căreia Uniunea Europeană trebuie să promoveze utilizarea „alcolocks" (dispozitive care detectează șoferii care au consumat alcool și blochează pornirea autovehiculului în acest caz) pentru autovehiculele de transport de mărfuri sau de pasageri și să impună pe întregul teritoriul o limită maximă de viteză de 30 km/h în zonele rezidențiale.

Parlamentul solicită elaborarea în regim de urgență a unui nou plan de acțiune pentru siguranța rutieră și recomandă armonizarea reglementărilor privind traficul rutier, a semnelor de circulație, a testelor de inspecție tehnică și a limitelor admise de alcool prezent în sânge.

Obiectivul pe termen lung avut în vedere pentru redactarea rezoluției de către raportorul Dieter-Lebrecht Koch (Partidul Popular European, Germania) este reducerea la 0 a numărului de decese cauzate de accidentele rutiere. Pentru intervalul 2010-2020 rezoluția își propune reducerea la jumătate a deceselor, cu 40% a răniților grav și cu 60% a deceselor în rândul copiilor.

Deputații europeni solicită Comisiei Europene numirea unui coordonator pentru siguranță rutieră care să sprijine eforturile statelor membre în vederea aplicării planului de acțiune.

„Alegerea și evaluarea măsurilor necesare trebuie să fie un proces științific, fundamentat pe date de calitate, definiții și statistici comparabile între ele", a precizat Dieter-Lebrecht Koch în cadrul dezbaterilor, adăugând că „ne așteptăm la o analiză armonizată a cauzelor accidentelor și rănirilor și la un schimb de informații la nivelul întregii Uniuni Europene, care să respecte standardele înalte de protecție a datelor cu caracter personal".

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: