miercuri, 21 septembrie 2011

Comisia Europeană propune crearea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar

Comisia Europeană propune o serie de măsuri care vor contribui la stimularea activităţilor de voluntariat în Uniunea Europeană (UE), printre care şi crearea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar şi elaborarea unui „paşaport european al competenţelor”.

Comisia a propus crearea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar până în 2012. Sunt deja în curs pregătirile pentru un cadru de asistenţă din partea voluntarilor europeni în contextul acţiunilor de ajutor umanitar ale Uniunii Europene.

În plus, prin elaborarea unui „paşaport european al competenţelor”, Comisia acţionează de asemenea în direcţia creşterii gradului de recunoaştere a competenţelor care au fost dobândite prin activităţi de voluntariat. Astfel, se va asigura recunoaşterea calificărilor profesionale la nivel transfrontalier, iar cetăţenii vor avea posibilitatea de a păstra o evidenţă a capacităţilor şi a competenţelor dobândite prin intermediul voluntariatului. Paşaportul se va baza pe actualul Europass (CV-ul european online), pentru a permite înregistrarea competenţelor într-un mod transparent şi comparabil.

„În Uniunea Europeană există în prezent 100 de milioane de voluntari care contribuie la ameliorarea condiţiilor de viaţă din Europa şi din lume. Anul european al voluntariatului 2011 pune în valoare realizările acestora, promovează voluntariatul în rândul cetăţenilor şi sprijină voluntarii şi organizaţiile de voluntariat pentru a obţine rezultate şi mai bune”, a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Activităţile de voluntariat contribuie în mod direct la obiectivele fundamentale ale politicilor UE, cum ar fi incluziunea socială, ocuparea forţei de muncă, educaţia, dezvoltarea competenţelor şi promovarea cetăţeniei. Cu toate acestea, nu există un cadru juridic clar pentru activităţile de voluntariat, iar competenţele pe care le dobândesc voluntarii sunt adesea insuficient recunoscute. Comisia se angajează să elimine aceste obstacole din calea voluntariatului, în special la nivel transfrontalier.

De asemenea, Comisia a schiţat unele modalităţi concrete prin care statele membre pot utiliza mai bine potenţialul voluntariatului şi le invită pe acestea să iniţieze programe naţionale pentru promovarea voluntariatului transfrontalier.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: