luni, 19 septembrie 2011

Ministrul bulgar de Externe: Interesele Bulgariei nu sunt mai puţin importante ca acordul coaliţiei din Olanda

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, a afirmat, sâmbătă, că interesele Bulgariei nu trebuie să cântărească mai puţin decât acordul coaliţiei guvernamentale din Olanda în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.

El a adăugat că decizia de vineri a Olandei de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen "este legată de diferende interne în coaliţia de guvernare".

Mladenov a reproşat autorităţilor olandeze "refuzul de a dialoga", apreciind că "anularea în ultimul moment a unei invitaţii a Parlamentului olandez pentru a asculta şi poziţia Bulgariei este de neînţeles".

Cu toate acestea, el s-a declarat optimist în privinţa găsirii unei soluţii pentru aderarea Bulgariei şi a României la Schengen. "Să lăsăm preşedinţia poloneză (a UE - n.red.) să lucreze pentru a găsi o soluţie", a spus Mladenov.

Mladenov consideră, de asemenea, că decizia Olandei ignoră faptul că Bulgaria şi România au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. "Dacă la 22 septembrie va fi luată o hotărâre prudentă, care să satisfacă interesele tuturor în Europa şi în special interesele poporului bulgar, Bulgaria va susţine reforma legislaţiei spaţiului Schengen", a spus el, citat de site-ul Novinite.co.

"Dacă totuşi nu este luată o astfel de decizie, va trebui să discutăm cu foarte mare atenţie întreaga noastră politică în legătură cu sprijinul pe care îl acordăm reformei Schengen", a avertizat Mladenov.

El a criticat opoziţia unora dintre ţările vest-europene, cum sunt Olanda, Germania, Danemarca, Suedia sau Finlanda, faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, afirmând că "regulile sunt scrise pentru a fi respectate" şi sugerând că problemele cele mai grave cu care se confruntă Europa în prezent sunt provocate de nerespectarea regulilor .

"Bulgaria este un stat care respectă regulile şi a dovedit acest lucru - atunci când a fost vorba despre controlul graniţelor, disciplină fiscală sau cooperare cu partenerii noştri. Toată această cooperare şi bunăvoinţă din partea noastră pleacă de la înţelegerea faptului că trebuie să protejăm interesele cetăţenilor bulgari într-un mod european, luând în considerare şi punctele de vedere ale altor state", a spus Mladenov.

Guvernul olandez a anunţat vineri seara că, la reuniunea Consiliului European din 22 septembrie, se va opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar şi adoptării în cursul acestui an a unei decizii finale în privinţa celor două ţări.

Ştire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: