luni, 5 septembrie 2011

Constelația de sateliți Galileo va primi nume de copii europeni

Copiii care trăiesc în UE și s-au născut în anii 2000, 2001 și 2002 – când a început programul Galileo - sunt invitați să realizeze un desen legat de spațiul cosmic și aeronautică, să îl scaneze sau să îi facă o fotografie digitală și să-l încarce pe pagina de internet a concursului, în perioada 1 septembrie - 15 noiembrie,.

În fiecare țară, un juriu național va alege cel mai bun desen, iar numele copilului câștigător va fi folosit pentru a denumi unul dintre sateliții din constelația Galileo. Lansările acestor sateliți vor avea loc în mod regulat, începând din 2012 şi până la completarea constelației (care ar trebui să numere 30 de sateliți). Ordinea în care sateliții vor primi numele copiilor este determinată de ordinea alfabetică a numelor statelor membre, aşa cum sunt acestea scrise în limbile naționale.

Primii doi sateliți, care urmează să fie lansați la 20 octombrie, vor purta numele copiilor câștigători din Belgia (Thijs) și Bulgaria (Natalia), ţări în care concursul a avut deja loc în cursul acestui an. La data de 1 septembrie, Comisia Europeană a lansat concursul şi în celelalte 25 de state membre pentru a găsi un nume sateliților care vor fi lansați până în 2019. Pot participa în acest concurs copiii în vârstă de 9-11 ani.

Concursul poate fi accesat la adresa: http://www.galileocontest.eu/ro/competition.

Programul Galileo este proiectul european în domeniul navigației prin satelit. El instituie un sistem global de navigație prin satelit similar cu sistemul GPS. În condițiile în care importanța aplicațiilor de navigație prin satelit este tot mai mare, atât pentru întreprinderi, cât și pentru cetățeni, Galileo va garanta independența Europei în acest domeniu important, garantând disponibilitatea acestor aplicații.

Se preconizează că sistemul Galileo va aduce 90 de miliarde de euro economiei europene de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și sub forma avantajelor publice și sociale, fără a lua în calcul avantajele datorate independenței.

Sursa: Reprezentanta Comisiei

Niciun comentariu: