marți, 13 septembrie 2011

Presa franceză îi dă peste degete lui Claude Gueant

Ziarele franceze critică în termeni duri politica ministrului de Interne, Claude Guéant, în privinţa infractorilor români din Franţa. Le Figaro şi Liberation denunţă discursul demnitarului francez, care a anunţat un veritabil "plan de luptă" împotriva delincvenţilor români şi l-a mediatizat de o manieră "deplasată" pe cel mai celebru bulevard din lume.

Le Figaro scrie că ministrul francez de Interne, Claude Gueant, atacă delincvenţa română. O măsură excepţională, dar proporţionată. Aşa numeşte ministrul francez de Interne, împreună cu prefectul Poliţiei pariziene, măsura de arestare imediată (şi pregătire pentru repatriere) a oricărui minor prins la cerşit sau furat în capitala Franţei. Decizia se referă în principal la reţelele care trafichează minori români în Hexagon. "Nu stigmatizez pe nimeni! Este o realitate judiciară", care cere un răspuns adecvat, a spus ministrul de Interne. Şi atunci, de ce este măsura limitată la arealul descris de celebrul bulevard parizian Champs-Élysées?

Noua iniţiativă este în stadiu experimental, se aşteaptă rezultatele pentru a evalua oportunitatea extinderii la nivel de capitală sau chiar naţional. Până atunci, ministrul Claude Gueant ar trebui să se abţină de la comentarii cu "caracter naţional", se mai arată în Le Figaro.

Claude Gueant face declaraţii pe acest subiect de un an de zile. Acum, însă, şeful Internelor franceze schimbă într-o viteză superioră şi încearcă să ducă la îndeplinire planul eşuat al preşedintelui său. Ministrul a anunţat un veritabil "plan de luptă" împotriva delincvenţilor români şi l-a mediatizat de o manieră deplasată pe cea mai faimoasă promenadă din lume, notează Liberation.

Am fi crezut că după eşecul lamentabil al strategiei anti-romi, lansate de preşedintele Nicolas Sarkozy în 2010 (şi care a atras chiar o procedură de infringement împotriva Franţei), subiectul ar fi fost abandonat. Dar, ce să vezi?! Triada infracţionalitate–romi–imigraţie e din nou actuală şi continuă să alimenteze confuzii.

Şi cifrele prezentate ca un adevărat festin judiciar sunt confuze. O cavalcadă de "mii" şi procente s-a desfăşurat la microfonul ministerial, dar scoase din context, nu au darul de a clarifica situaţia. Din iulie 2010 au existat mai multe discursuri, măsuri şi operaţiuni îndreptate împotriva unor cetăţeni români. Dar să fim clari: "nu stigmatizăm pe nimeni", nu-i aşa?!

Ştire preluată de la: RFI

Niciun comentariu: