vineri, 2 septembrie 2011

Eurodeputat (Spania): Reforma creditelor ipotecare- momentul unui ajutor economic real

Eurodeputatul Antolín Sánchez Presedo (Spania) de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European a prezentat miercuri în cadrul comisiei pentru afaceri economice şi monetare un raport în care descrie modalități mai bune pentru a proteja eficient debitorii și pentru a consolida industria europeană de credit.

“Supra-îndatorarea încă se află în centrul crizei. Reglementarea piețelor de credit ipotecar ar putea fi un prim pas important pentru a combate acest fenomen. Ca următoare etapă, ar trebui să ne asigurăm că practicile iresponsabile nu afectează contribuabilii. Acestea nu ar trebui sa provoace încă o criză”, declară eurodeputatul Antolín Sánchez Presedo.

Potrivit acestuia, autoritățile care se ocupă cu supravegherea acestora să fie împuternicite să impună măsuri de protecție suplimentară care ar putea include: avertismente pentru consumatori și condiții mai stricte, astfel încât, aceia care își asumă un risc mai mare să suporte și potențialele costuri ale acestora.

“Pentru a da un exemplu, luăm în considerație un tip de contracte mai flexibile care să se poată adapta la situația debitorului, permițându-i acestuia să își ramburseze împrumutul mai devreme. Discutăm și despre posibilitatea de a schimba creditorii și despre posibilitatea de a converti un împrumut în valută în moneda națională a debitorului pentru ca acesta să poată evita riscuri pe care nu le poate gestiona“, a spus Antolín Sánchez Presedo .

Totodată, potrivit eurodeputatului, produsele ar trebui adaptate pentru a ține cont de circumstanţele diferite ale consumatorilor. Trebuie evitată excluderea cauzată de dezinformare și pe punctaje generate automat. Sistemul financiar trebuie să răspundă nevoilor pe care le au atât familiile cât și companiile, să răspundă nevoilor unei economii reale. Pentru a ajunge în acest stadiu este nevoie de mai multă flexibilitate, de un grad mai mare de incluziune, stabilitate și concurență.

Raportul a fost prezentat în cadrul comisie pentru afaceri economice şi monetare pe 31 august. După prezentarea amendamentelor, votul comisiei este programat pentru începutul lui 2012, iar o primă prezentare în plen este așteptată în primăvara anului viitor.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: