marți, 6 septembrie 2011

România a avut cea mai mică creştere economică din UE în trimestrul doi, comparativ cu T2 2010

România a înregistrat cea mai mică creştere economică din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în trimestrul doi din 2011 comparativ cu perioada similară din 2010, conform celei de-a doua estimări publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 1,7%, iar zona euro un avans de 1,6% în ritm anual, PIB-ul României a înregistrat o creştere de doar 0,3% în trimestrul doi din 2011 comparativ cu perioada similară din 2010. O performanţă mai slabă decât România a înregistrat Portugalia, ţară al cărei PIB a înregistrat o scădere de 0,9% în ritm anual. Grecia nu a trimis la Eurostat datele privind evoluţia economiei în trimestrul doi din 2011.

Potrivit Eurostat economiile statelor baltice au înregistrat cele mai mari creşteri în ritm anual, în Estonia avansul fiind de 8,4%, în Lituania - 6,2 şi în Letonia - 5,7%.

În ceea ce priveşte datele referitoare la evoluţia PIB în trimestrul doi din 2011, comparativ cu precedentele trei luni, atât Uniunea Europeană cât şi zona euro au înregistrat o creştere trimestrială de 0,2%, similară cu cea înregistrată de România. De altfel, patru state membre UE au înregistrat o creştere trimestrială a PIB de 0,2%: România, Cehia, Spania, Marea Britanie. Cea mai mare creştere trimestrială a PIB a înregistrat-o Letonia (2,2%) în timp ce în Franţa, Ungaria şi Portugalia economia a stagnat.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: